Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tihany se úszta meg, hogy beépítsék medencés luxusvillákkal

Létrehozva:

Ennek egy három évvel ezelőtti törvénymódosítás alapozott meg, ami megszüntette rengeteg épülettípus és építési munka engedélyeztetését. Hivatalosan a bürokrácia csökkentése érdekében.

Felpörögtek a tájidegen, természetkárosítás-gyanús építkezések az elmúlt években a korábban éppen a zöld környezet és a tájba illő házak miatt kedvelt Tihanyi-félszigeten – írta cikkében a 444.

A lapnak egy névtelenül nyilatkozó építész szerint a szabálytalanságoknak kedvez az az építési törvény, amit a kormány 2017. január elsején léptetett életbe, és ami megszüntette rengeteg épülettípus és építési munka engedélyeztetését.

  • Az építési munkákat elég bejelenteni az önkormányzatnál.
  • Az építésfelügyeleti hatóságnak nincs érdemi beleszólása, mi épül.

A 2017-es törvénnyel jelentősen nőtt az építési engedély nélkül végezhető munkák köre, gyakorlatilag alig maradt olyan, ami ma is engedélyköteles. Ha valamihez mégis kell engedély, azt nem a helyi önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok adják ki. Nekik kellene ellenőrizniük, hogy

  • gazdasági épületre kért engedély nem lakóházat,
  • a kerti tó vagy esővíztároló nem fürdőmedencét takar-e.

Bár hivatalosan azzal magyarázták a rendelkezést, hogy ezzel is csökkenteni lehet a bürokráciát, a 444-nek úgy tűnik,

az intézkedéssel a kormányközeli beruházások és a baráti építkezők dolgát könnyítették meg.

A lap emlékeztet: Tihanyban hamarosan óriási kormányközeli beruházás kezdődik. A Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” nevű pályázaton a legnagyobb támogatást, összesen 8,632 milliárdot a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére. (444)

Legnépszerűbb cikkeink