Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Közérdekű megtudni, milyen villákban laknak a kormányközeli üzletemberek

Létrehozva:

A vagyon kézzel fogható vagy szemmel látható megtestesülése a tájékoztatás céljait jobban segíti, mint a józan ésszel felfoghatatlan számok ismertetése.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ítélt így, miután Balásy Gyula, a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának a frissen vásárolt luxusvillájáról készített drónfelvételeket az Átlátszó.

Balásy szerint ezzel megsértették a személyes adatai védelméhez fűződő jogát, ezért először az Átlátszóhoz fordult, majd mikor nem tettek eleget a felvételek törlésére vonatkozó kérésének, az adatvédelmi hatóságnál indított eljárást.

A NAIH friss határozata szerint alaptalanul, mert a hazai és a nemzetközi jogi előírások alapján

a sajtószabadságba belefér közüggyel kapcsolatban a magánszférát nem sértő drónfelvétel készítése.

Az Átlátszó azzal érvelt, hogy „a közpénzen való gazdagodásról sokkal kevesebbet mond az a szám, hogy valaki két év alatt nyolc milliárdot vett ki osztalékként a kormányzati propagandakampányokat vezénylő cégekből, mintha egy drónfelvételen látja a nyolc milliárd forint töredékéért vásárolt luxusvillát jó minőségű videón, illetve fényképeken.

A vagyon kézzel fogható vagy szemmel látható megtestesülése a tájékoztatás céljait jobban segíti, mint a józan ésszel felfoghatatlan számok ismertetése.”

Az érveiket a hatóság azon az alapon fogadta el, hogy „a tájékoztatáshoz fűződő kiemelt fontosságú érdek, hogy a két érintett cég, illetve az őket tulajdonló Balásy Gyula vagyoni helyzetéről a nyilvánosság tájékoztatást kaphasson, illetve az oda vezető folyamatokat a cégek és Balásy úr vagyoni helyzetével kapcsolatos alapvető információk birtokában értékelhesse”.

A NAIH határozatának különös jelentősége van a tényfeltáró újságírás mozgástere szempontjából. (Átlátszó/PH)

Itt a drónvideó a villáról:

Budai luxusvillába költöztek Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó

This is „Budai luxusvillába költöztek Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó” by atlatszo.hu on Vimeo,…

Legnépszerűbb cikkeink