Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megnyílik az ország első bringamúzeuma

Létrehozva:

A balassagyarmati gyűjtemény a legrégebbi, lábbal hajtott futógépektől a modern versenykerékpárokig vezet.

Olexa Miklós alapító, a múzeumot működtető Ipoly Túra Egyesület elnöke elmondta: az önerőből kialakított 1. Kerékpármúzeumban a kiállítóterek mellett működik majd az Ipoly túraközpont klubja és egy kávézó, az épület udvarán a későbbiekben felállítanak egy színpadot, és biciklis rendezvényeket szerveznek.

Olexa Miklós alapító, a balassagyarmati kerékpármúzeumot működtető Ipoly Túra Egyesület elnöke a kiállítóhely műhelyében 2020. június 18-án / Fotó: Komka Péter/MTI

A több mint száz kerékpár között a legnagyobb csoportot a magyar gyártmányok képviselik, a Weisz Manfréd Acél és Fémművei Rt. és a Csepel Művek termékei, valamennyi kategóriából. Vannak túrabiciklik Európából, versenybiciklik a világ minden tájáról.

A kiállításon nyomon követhető a kerékpár fejlődéstörténete a futógéptől a velocipéden át a mai kerékpárokig, megjelenik az első motorizált bicikli, az 1960-as években gyártott, Dombo motor hajtotta kerékpár, majd néhány motorkerékpár is. Kiállították a sportkerépkpárok különleges darabjait is, van köztük mountain bike és BMX.

A balassagyarmati kerékpármúzeum kiállításának részlete / Fotó: Komka Péter/MTI

XIX. század végén készült velocipédek / Fotó: Komka Péter/MTI

1910-es évekből származó Rudge-Whitworth Coventry Aero 4 típusú pályaverseny-kerékpár / Fotó: Komka Péter/MTI

Olexa Miklós elmondta: a múzeum anyaga tíz magángyűjtő tulajdona. Kiemelte közülük Márton Bálintot, Siklósi Jánost és Sajgó Csabát, aki a múzeum létrehozásában is szerepet vállaltak.

A legrégebbi kerékpárok Angliából és Franciaországból származnak. A legelsők között vannak az 1800-as évek első felében vasból, kovácsok által készített, lábbal hajtható futógépek. Ezeket követi a skót gyártmányú, rudazatos hajtású Macmillan, majd jön a hatalmas kerekű velocipéd, és ezután, az 1800-as évek vége felé alakul ki a mai bicikli fogaskerékkel, lánccal, gumizott kerékkel.

1890-es évekből származó The Aeolus W. Brown Ltd. Makers 9 típusú versenykerékpár / Fotó: Komka Péter/MTI

A különlegességek között látható a gazdag gyerekeknek készült lovacskás bicikli, tandem, háromkerekű versenybicikli, fekvőbicikli elsőkerékhajtással, de látható egy szobabicikli is.

XIX. század végéről származó lábhajtásos gyermekfogat / Fotó: Komka Péter/MTI

1880-as évekből származó, kovácsolt háromkerekű / Fotó: Komka Péter/MTI

Csengő-, lámpa- és dinamógyűjteménye is van a múzeumnak, amelynek Mikszáth úti épülete előtt kopjafát állítanak majd az országutakon balesetet szenvedett kerékpárosok emlékére.

Lámpák a balassagyarmati kerékpármúzeumban / Fotó: Komka Péter/MTI

Legnépszerűbb cikkeink