Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Erőszakmentes kegyeleti megemlékezés volt a Deák téren a Mi Hazánk gyűlése az államtitkár szerint

Létrehozva:

Kontrát Károly belügyi államtitkár sem a rasszista uszításról, sem a veszélyhelyzet miatti gyülekezési tilalomról nem tett említést a Parlamentben.

A rendőrség külön kezelte a Dohány utcában és a Deák téren történteket, különálló eseményeknek tekintette azokat – közölte az Országgyűlésben Kontrát Károly belügyi államtitkár Arató Gergely ellenzéki képviselő kérdésére az atv.hu tudósítása szerint.

  • A államtitkár elmondta: az előbbi helyszínen, az ORÖ székházánál bejelentés nélküli politikai gyűlés zajlott, amiről 6 embert állítottak elő, és 34 ember ellen tettek feljelentést szabálysértés miatt.
  • A Deák téren viszont erőszakmentes, kegyeleti megemlékezés volt a néhány nappal ezelőtti késes kettős gyilkosság áldozatainak emlékére, ami a rendőrség szerint nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá.

Arató szerint ugyanakkor a Deák téren a résztvevők egy része politikai tüntetésre használta fel az eseményt (mint emlékezetes, azt skandálták, hogy „cigánybűnözés”), de

nemcsak a rasszista uszítás, hanem a veszélyhelyzet miatti gyülekezési tilalom okán is fel kellett volna oszlatni a rendezvényt.

Az államtitkár visszautasította a DK-s képviselő vádját, miszerint a rendőrség politikai utasításra nem lépett fel a Deák téren, és azt hangsúlyozta,

a komány mindig is elítélte a szélsőségeket.

Az ORÖ feljelentést fontolgat a tömegrendezvény miatt.

Legnépszerűbb cikkeink