Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Feljelentésen gondolkozik az Országos Roma Önkormányzat a múlt heti szélsőjobboldali tüntetés miatt

Létrehozva:

Úgy látják, nyíltan cigányellenes felvonulás volt.

Megteszi a szükséges jogi lépéseket, és büntetőjogi feljelentést helyez kilátásba a rendezvény szervezői ellen az Országos Roma Önkormányzat a Mi Hazánk múlt csütörtöki demonstrációja miatt – írja közleményében az ORÖ.

A rendezvény lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azoknak tartalma, a résztvevők megjelenése, a rendezvényen viselt öltözékek önmagukban és összességében is alkalmasak voltak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására

– olvasható a közleményben. Hangsúlyozták: nyíltan cigányellenes rendezvényről van szó, amit a székházuktól néhány lépésnyire tartottak meg.

A szervezet emlékeztetett: hiába, hogy a veszélyhelyzetben érvényes tiltások miatt erre nem lett volna lehetőség, mégis vonulhatott múlt héten a Mi Hazánk. És bár voltak a helyszínen rendőrök, nem intézkedtek a rendezvény feloszlatásáról.

Nem tűrhetjük tovább, hogy különböző szélsőséges politikai haszonlesők állandó céltáblája legyen a hazai cigányság

– írta az ORÖ, jelezve, hogy minden törvényes eszközzel élni fognak a cigányság ellen irányuló szélsőséges megnyilvánulások visszaszorításáért. Egyúttal mindenkit arra kértek, hogy ne üljön fel a rasszista provokációnak.

Múlt csütörtökön a Mi Hazánk a Deák Ferenc téren történt kettős gyilkosság miatt szervezett demonstrációt. Közleményeikben hangsúlyozták, hogy az állítólagos „cigánybűnözés” elleni vonulásról van szó, ugyanakkor azt is állították, hogy az ORÖ-székház előtti rendezvény békés megemlékezés, amit így „tolerálnia” kell a rendőrségnek.

Legnépszerűbb cikkeink