Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A román sportminiszter is elnézést kért a bíró rasszizmusa miatt

Létrehozva:

Az egész román sport nevében kért bocsánatot Ionut Stroe román ifjúsági és sportminiszter.

Ionut Stroe kijelentette, hogy a rasszizmus nem található Sebastian Coltescu ügye kapcsán. A bíró a kedd esti Paris Saint-Germain– Basaksehir labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen tett rasszista megjegyzést.

A román külügyminisztérium is reagált a történtekre: közösségi oldalán az UEFA rasszizmust elutasító üzenetét osztotta meg egyéb megjegyzés nélkül. Maga Coltescu is elnézést kért: ő azt írta Twitteren, hogy ilyen körülmények között az ember nem mindig fejezi ki magát helyesen és félreérthetik.

A bíró kedd este negyedik, tartalék játékvezetőként figyelmeztette Ovidiu Hategan játékvezetőt, hogy állítsa ki a török együttes másodedzőjét, Pierre Webot. Coltescu többször azt mondta Hategannak aki érdeklődött, kit kellene kiállítania , hogy „azt a feketét”. Webo rasszizmussal vádolta Coltescut, majd mindkét csapat játékosai levonultak a pályáról. A találkozó félbeszakadt.

Asztalos Csaba, a román diszkriminációellenes tanács elnöke szerint beszélni kell az ügyről, de nem szabad keresztre feszíteni Coltescut, aki csupán egy hibát követett el: nem szándékosan sértette meg a másodedzőt, nem is tudta, hogy az efféle megkülönböztetés sértőnek számít. 

Ugyanakkor értetlenségét fejezte ki, hogy ilyen magas szinten előfordulhat egy efféle eset, amikor az UEFA, a FIFA és a román szövetség is évek óta harcol a rasszizmus ellen. Szerinte valaminek a nem ismerete nem jelenthet mentséget.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink