Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Legkorábban 8 évvel bezárása után, 2025-ben nyithat ki az Iparművészeti Múzeum

Létrehozva:

Az Iparművészeti Múzeum látványterve a rekonstrukciót követően. Foyer. Kép: Vikár és Lukács Építészstúdió

2017-ben kezdték felújítani. A munkák jelentős csúszásba kerültek, így az újranyitásra még bőven várni kell. De egy sokkal szebb és nagyobb múzeumot kapunk majd vissza.

A koronavírus-járvány megakasztotta a műtárgyak kiköltöztetését az Üllői úti főépületből – tudta meg az Építészfórum. Ezért a munkákat át kellett ütemezni. A rekonstrukcióhoz kapcsolódó építkezések még el sem kezdődtek, és a kezdésétől számítva is további legalább 3 évre becsülik a munkálatok időtartamát. További 1 évet kell tervezni a belső restaurálásra és a visszaköltözés, valamint az első kiállítások installálása szintén egy évet vehet igénybe, mondta a lapnak Cselovszki Zoltán, a múzeum főigazgatója.

Az Iparművészeti 2017 őszén zárt be, de az Építészfórum becslése szerint legkorábban 2025-2026 fordulóján nyílhat csak újra a megcsúszott munkák miatt.

A rekonstrukció során a múzeumban a zárás előtti 2100 négyzetméteres kiállítótér 7800 négyzetméterre nő majd, az épület első és második emelete teljes egészében látogathatóvá válik, kiállításoknak és látványraktáraknak ad majd helyet. Az eddig látható, kiállított tárgyak száma megtízszereződik, tízezerre nő.

A múzeum külső homlokzatainak megújulása, illetve a Hőgyes utcai szárny Lechner terveinek megfelelő felépítése mellett az eredeti tervek alapján újulnak meg a belső reprezentatív terei is: helyreállítják a díszítőfestést, a festett üvegmennyezeteket, a díszített fémszerkezeteket, az ötvösmunkákat és a csillárokat is – ezeknek nagy része az évek során elpusztult.

Legnépszerűbb cikkeink