Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Velekei László lesz július 1-től a Győri Balett új igazgatója

Létrehozva:

Az új igazgató megkapta megbízólevelét, eddig művészeti vezető volt az intézményben. Kiss János 29 éven át igazgatta a Győri Balettot, már nem pályázott újra.

Velekei László pályázatának mottója a tradíció és innováció volt, mert a társulatnak az elmúlt negyven évben szerzett értékeit szeretné felhasználni abban a megújulásban, amelyet a kor megkíván – írja az MTI.

„A jövőben szeretnénk a fiatalokat hangsúlyosabban megszólítani, a marketingstartégiával pedig aktívabb közönséget kialakítani”

– mondta az új igazgató. Felidézte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly decemberben írt ki pályázatot az igazgatói posztra, amelyre januárban adta be szakmai munkáját, egyedüli pályázóként. A szakmai meghallgatás után már csak arra vártak, hogy a márciusi győri közgyűlés is elfogadja a szakmai grémium döntését. Az koronavírus-járvány miatt azonban ez elmaradt, ezért kérték meg a polgármestert, hogy még az évad vége előtt fogadja el a testület döntését.

Kiss János leköszönő igazgató elmondta:

„Már öt évvel ezelőtt elhatároztam, hogy nem pályázok 2020-ban, mert Velekei Lászlót szeretném igazgatónak. Az elmúlt öt évben erre készültünk mind a ketten.”

Kiss János a következő egy évben marad a társulatnál, segíti az új igazgató munkáját és szervezi a Magyar Táncfesztivált. „Mi egy család vagyunk, csak már nem én leszek a családfő” – mondta, hozzátéve, hogy eddig is az élete volt a Győri Balett, és ez nem fog megváltozni.

Kiss János / Forrás: Győri Balett

„A városnak szüksége van a folytonosságra és ezt Velekei László tudja biztosítani, támogatja őt Kiss János mellett az egész társulat is” – hangsúlyozta Dézsi Csaba András polgármester. Fantasztikusnak nevezte, hogy Kiss János nem csak kinevelte az új igazgatót, hanem segíti a munkáját a jövőben is.

„Kiss János példa lehet mindenkinek, mert azzal a döntésével, hogy nem pályázik újra az igazgatói posztért, nem a saját szakmai pályafutását tette előtérbe, hanem a társulat sorsát. Kevés ilyen példa van előttünk”

– fogalmazott a polgármester. A Győri Balett tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. Kiss János alapító tagja volt a társulatnak, 1991 szeptembere óta vezetője is. Velekei László Markó Iván és Kiss János után a harmadik igazgatója lesz a társulatnak.

Legnépszerűbb cikkeink