Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hiába a fenyegetőzés, Varga Judit nem vitázhat a teljhatalomról Orbán helyett az EP-ben

Létrehozva:

A magyar jogállamiság helyzetéről vitáznak csütörtökön délelőtt az uniós országok, erre az alkalomra Orbán Viktort is meghívta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

A miniszterelnök MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azonban neki minden energiáját a járvány elleni védekezés köti le, ezért arra kérte Sassolit, biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit igazságügyért és európai ügyekért felelős miniszternek.

A Sassoli-kabinet által nyilvánosságra hozott levél szerint az állam és kormányfői szintű részvétel a megfelelő egy ilyen horderejű vitán. Ennek megfelelően nem szólalhat fel Varga Judit a csütörtöki eseményen

– erről Jaume Duch Guillot, az EP szóvivője tájékoztatta az RTL Klub Híradóját. Azt mondta, Orbán Viktor az elmúlt években kétszer is élt a lehetőséggel, hogy a hasonló horderejű vitán felszólalhasson, és most is meghívták, hangzott el egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A szóvivő szerint miniszterek csak akkor szoktak felszólalni a plenáris ülésen, ha az egy uniós intézményt vagy az uniós soros elnökségét betöltő országot képviselik, és ettől a gyakorlattól ezúttal sem fognak eltekinteni, áll az RTL Klub honlapján.

Orbán Viktor azután kérte Sassolit, hogy felszólalhasson Varga, hogy az igazságügyi miniszter kérelmét már egyszer elutasították, és meghívták Orbán Viktort a plenáris ülésre. Varga Judit diplomáciai következményekkel fenyegetőzött:

Varga Judit diplomáciai következményekkel fenyegeti az Európai Parlamentet, ha nem szólalhat fel csütörtökön

Továbbra sem biztos, hogy Varga Judit felszólalhat az Európai Parlamentben a magyar kormány képviseletében. A miniszter a baloldali magyar EP-képviselőket sejti a történések hátterében, és továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitán.

Legnépszerűbb cikkeink