Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Varga Judit diplomáciai következményekkel fenyegeti az Európai Parlamentet, ha nem szólalhat fel csütörtökön

Létrehozva:

Továbbra sem biztos, hogy Varga Judit felszólalhat az Európai Parlamentben a magyar kormány képviseletében. A miniszter a baloldali magyar EP-képviselőket sejti a történések hátterében, és továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitán.

Varga Judit szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozva kifejtette, továbbra is kérdéses, hogy hozzászólhat-e a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, pedig a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve ezt kívánná. Ezek olyan alapértékek, amelyeket „álságosan és folyamatosan” számon kérnek Magyarországon – tette hozzá.

A tárcavezető morálisan elítélendőnek nevezte, hogy az európai baloldali frakciók akkor foglalkoznak újra a magyar jogállamisággal, amikor emberek ezrei halnak meg és milliók veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt. „Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy emögött nem a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll, és nem ők fogják a tollat” – mondta.

Az igazságügyi miniszter kitért arra is, nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat a plenáris ülés vitáin. Több alkalom volt arra, hogy egy államtitkár képviselt egy országot a hetes cikkely ügyében – mondta, majd hozzátette, ráadásul rendkívüli idők vannak, az állam- és kormányfők „nem Brüsszelbe járnak, hanem a saját országukban irányítják a védekezést”.

Aláhúzta, Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek. Varga Judit emlékeztetett, az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a magyar koronavírus-törvény összhangban van az európai normákkal – tegyük hozzá, az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourova azt is mondta, folyamatosan vizsgálják a történéseket és a magyar kormány felhatalmazását.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben válaszolt az EP elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára. A kormányfő ebben kifejtette, jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, ezért a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen.

Legnépszerűbb cikkeink