Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Belerokkan pénzügyileg a doppingellenőrzésekbe a súlyemelő-szövetség

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

Egyszerűen nem engedheti meg magának a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség, hogy elvégezze a doppingellenőrzéseket: bevételének 93 százaléka ment erre 2019-ben.

Az IWF weboldalán közzétett pénzügyi jelentés szerint ugyanez a tétel az éves bevételek több mint a felét tette ki 2018-ban, írja az MTI. A tavalyi adatok még nem véglegesek, a korábbi éveké azonban igen: a doppinggal szembeni küzdelemre 2016-ban 704 000 dollárt, 2017-ben ennél egymillióval többet, tavalyelőtt pedig 2,26 millió dollárt költöttek.

Az idén áprilisi visszavonulásáig két évtizeden át elnöklő Aján Tamással az élen az IWF kitartott szigorú antidopping-programja mellett, amely a legnagyobb tétele a költségvetésnek. A pénzügyi jelentésben ugyanakkor szerepel az a megjegyzés, amely szerint az IWF a legfontosabb prioritás miatt „közel áll ahhoz a maximumhoz, amelyet megengedhet magának”.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz értékelésében felhívta a figyelmet arra, hogy még a 2,4 millió dollár, amelyet a 2019-es antidopping-feladatokra fordítottak, sem elegendő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő új szervezettel, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökséggel (ITA) való együttműködés, a teljes ellenőrző program finanszírozásához.

Legnépszerűbb cikkeink