Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Feljelentést tesz az önkormányzat, szerintük az I. kerület korábbi vezetése félmilliárdos kárt okozott

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

V. Naszályi Márta, I. kerület polgármestere és az alpolgármester, Gelencsér Ferenc közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az előző városvezetés hogyan hozott titkos döntést és hagyott elveszni 500 millió forint közpénzt a fideszes lojalitás miatt a bedőlt Széchenyi Bank ügyében – és ezért feljelentést tesznek.

A történet 2013-ra nyúlik vissza, amikor Nagy Gábor Tamás, akkori fideszes polgármester – miután megemelte 500 millió forintra a saját hatáskörben, tehát bizottsági engedély nélkül leköthető összeg határát – szerződést kötött a már akkor veszteséges Széchenyi Bankkal – számol be a történtekről Gelencsér egy Facebook-bejegyzésében.
A lekötés után néhány héttel az állam 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Széchenyi Bankban, és valószínűleg már korábban a Fidesz erősen javasolta a polgármestereinek, hogy mielőtt az állam egy előző évben veszteséges bankot megvásárol, azt a pénzintézetet támogassák meg annyi tőkével, amennyivel tudják.

A lekötés teljes titokban történt, a polgármester nem tájékoztatta sem a pénzügyi bizottságot, sem a közgyűlést arról, hogy az önkormányzat forrásaiból 500 millió forintot a fideszes Széchenyi Bankban kötött le.

A tranzakció még a 2013-as szeptemberi pénzügyi beszámolóból is abszolút kimaradt.

2014-ben már érezhető volt, hogy a Széchenyi Bank hatalmas gondokkal küzd, decemberben elindították a végelszámolást. Az I. kerület vezetése azonban nem mentette az önkormányzat félmilliárdját, sőt Nagy Gábor Tamás levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, amelyben azzal indokolta döntését, hogy a lekötött összeg visszautalásával pánikhelyzetet idéznének elő, és megrendülne az emberek bizalma az állami tulajdonban lévő bankban.

„A kért jogi szakvélemény alapján megtesszük a büntetőfeljelentést nagy értékű hűtlen kezelés miatt” – mondta Gelencsér.

Elnézést kérünk!

Cikkünk korábbi címében tévesen neveztük meg a feljelentő szervezetet, az ügyben a feljelentést az I. kerületi Önkormányzat teszi. A hibát javítottuk, az érintettektől elnézést kérünk!

Legnépszerűbb cikkeink