Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Doppingolás miatt eltiltottak több orosz súlyemelőt, köztük az Európa-bajnok Adam Maligovot

Létrehozva:

Nyolc orosz súlyemelő kapott eltiltást doppingvétségek miatt, köztük az  Európa-bajnok Adam Maligov, aki még 2019-ben bukott le.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség lezárta hosszadalmas vizsgálatát, és eltiltott hat orosz súlyemelőt négy évre a sportág gyakorlásától, míg kettejükre még hosszabb büntetés vár. A vizsgálatot azon adatok alapján folytatták le, amiket a moszkvai antidopping-laboratórium a szervezet rendelkezésére bocsátott.

Viszont több sportoló már 2021-ben visszatérhet a versenyzéshez, ugyanis számukra a vizsgálat 2017-es indulása óta számít hivatalosan az eltiltás. Köztük van a korábban két világ- és két Európa-bajnokságot is nyert, olimpiai bronzérmes Ruszlan Albegov, az Európa-bajnoki második Jegor Klimonov, a női emelők közül pedig a világ- és Európa-bajnok Tyima Turjeva, s az Eb-második Julija Konovalova.

A frissen elmarasztaltak közül hosszabb ideig nem versenyezhet még az Európa-bajnoki ezüstérmes Csingiz Moguskov. Hat év tilalom vár ezen felül a kontinensviadalon második Makszim Sejkóra, nyolc év pedig a kétszeres vb-ezüstérmes, Eb-harmadik Dmitrij Lapikovra.

A TASZSZ hírügynökség szombati jelentése szerint nyolc évre tiltották el az ötszörös orosz bajnok Amina Maszhadovát, miután már harmadszor bukott le tiltott szerrel. A 35 éves női súlyemelő számára ez pályája végét jelenti.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink