Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rettegés kultúrája, eltűnt dollármilliók – kemény dolgokat állít egy jelentés Aján Tamásról

Létrehozva:

Aján Tamás a „félelem kultúrájával” irányította a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget a McLaren-nyomozás szerint, a 44 évig irányító elnök doppingügyeket tussolt el, 10 millió dollárral nem tud elszámolni.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) legmagasabb szintjein is jelen volt a korrupció, míg Aján Tamás korábbi elnök a „félelem kultúrájával” működtette a szervezetet – ezeket állapította meg Richard McLaren nyomozócsoportja.

A négy hónapos független vizsgálódás eredményeként csütörtökön közzétett jelentésben kitértek arra, hogy Aján – akit januárban gyanúsított meg korrupcióval a német ARD, és áprilisban köszönt le posztjáról – beavatkozott a doppingellenes munkába is, míg az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során „abszolút ellenőrzést” alakított ki.

A jelentésben az szerepel, Aján – aki 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek –

10 millió dollárral nem tud elszámolni, 40 doppingügyet eltussolt.

A McLaren-jelentés szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget 44 éven át vezető Aján senkinek sem engedett teljes betekintést a szövetség ügyeibe, rajta kívül senki sem tudta, hogyan működik pontosan. A jelentésben azt írják, Aján ellenőrzési mechanizmusa a készpénzre épült. A volt elnök volt az egyetlen pénzbeszedő, csak ő vehetett át készpénzt,

csak ő vehetett ki a kasszából, gyakran elszámolás nélkül.

A pénz forrásai elsődlegesen a befizetett doppingbüntetések voltak, és a legtöbb pénzt általában a szövetség kongresszusai előtt vették ki. a felhasználása követhetetlen, nem lehet tudni, mennyi kellett valóban az elszámolható költségekre.

A magyar sportvezető tevékenységét beárnyékolta a doppingolás is, az elmúlt évtizedben több mint 600 pozitív esett lett a súlyemelők között. A nyomozás szerint a szövetség még legalább 40 pozitív esetet eltitkolt, arany- és ezüstérmeseket védett meg. (MTI/Index)

Legnépszerűbb cikkeink