Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A meleg és a biszex férfiak is adhatnak vért – 34 év után szűnt meg a megkülönböztetés

Létrehozva:

És a transzneműek is lehetnek véradók újra.

Január 1-től engedélyezte a meleg és biszex férfiak véradását az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). A kivételt azok képezik, akiknek szexuális magatartása egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ide tartozik az alkalmi szexuális kapcsolat, a gyakori partnerváltás, vagy a prostitúció.

A meleg és biszex férfiak véradását 1986-ban a HIV-vírus terjedése miatt korlátozták. Magyarország ekkor a világon az elsők között vezette be a levett vér HIV-szűrését. Az OVSZ az utóbbi időkben a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta – írja a Háttér Társaság.

Az elmúlt években a világ számos országában enyhítettek a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradásból történő kizárásán. Az Európai Bíróság 2015-ben mondta ki, hogy egész életre történő kizárásuk a véradásból nem jogszerű.

Azonban április közepén egy transznemű jogászhallgatót, aki tavaly még véradáson vett részt, a nemi átalakító műtétje miatt nem engedtek vért adni. Miután az ügy nagyobb médiafigyelmet kapott, az OVSZ egy közleményben jelezte, hogy a transzneműek eltiltása is része a január 1-jétől bevezetett változásoknak. Az OVSZ azt ígérte, a veszélyhelyzet után kidolgoznak egy olyan eljárást, amin keresztül a transzneműeknek is lesz lehetősége a véradásra.

Legnépszerűbb cikkeink