Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mégsem mi kapjuk a legtöbb pénzt az EU-tól, hanem a spanyolok és az olaszok

Létrehozva:

Nyugati és magyar médiumok – köztük a Pesti Hírlap – is megírták: mi, magyarok kapjuk a legtöbb pénzt az Európai Uniótól, de erre a pénzre csak elméletben jogosult Magyarország – írja a portfolio.hu. A gyakorlat igazságosabb, a tévedés azonban olaj volt a tűzre.

A cikk szerint lapunk is a portfolio.hu-tól vette át a korábbi hírt – a valóságban Olaszország és Spanyolország, azaz a koronavírussal leginkább sújtott államok kapják a legtöbb támogatást, brit és német lapok mégis úgy írták meg a cikkeiket, hogy a magyarokhoz jut több pénz. Emiatt bírálják az országot és retorziót sürgetnek az uniós döntéshozóktól.

A brit Financial Times oldalán megjelent cikkben egy kutatóintézet vezetője szerint „furcsa helyzet az, hogy a rendeleti kormányzással működő Magyarország 5,6 milliárd eurót tud lehívni a koronavírus kezdeményezés során, a közös brüsszeli kasszából, miközben a sokkal súlyosabban érintett Olaszország csak 2,3 milliárd eurót”.

A portfolio.hu szerint azonban mostanra kiderült, mindez messze áll az igazságtól, ugyanis

Magyarország az 5,6 milliárd eurónyi elméleti támogatási keretből csupán 861 millió eurónyi forrással tud élni.

Mint írják, „ez nem plusz uniós pénz a nekünk járó 2014-2020-as kereten felül, hanem azon belül egy visszafizetési szabályváltoztatás miatt segít nekünk likviditásilag”. Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak nem kell visszafizetnie júniusig a közös brüsszeli kasszába, ahogyan eredetileg lett volna, hanem ez a pénz maradhat itt egészen 2025-ig. Addig pedig azonnal felhasználható az egészségügyi rendszer, munkaerőpiaci támogató programok vagy a kkv-támogatási rendszer finanszírozására.

Az 5,6 milliárd euró fennmaradó részével, tehát 4,74 milliárd euróval Magyarország nem tud mit kezdeni, ugyanis a koronavírus-járvány kitörése előtt a 7 évre szóló EU-pénzek több mint 100%-át lekötötte. E szerint Magyarország jelen helyzetben nem tud a koronavírus elleni küzdelemre fordítani pénzeket, mivel nincs keret, viszont Olaszország 8,9 milliárd eurót, míg Spanyolország 7,1 milliárd eurót tud erre fordítani.

Legnépszerűbb cikkeink