Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy tanárnak kötelessége érettségiztetni? Vagy felelős tanár nem érettségiztet?

Létrehozva:

Május negyedikén a végzősöknek vissza kell ülniük az iskolapadba, hogy megírják az érettségi vizsgákat. A tanári szervezetek szélsőségesen másként látják a nagy kérdést: érettségiztessen-e egy tanár, vagy sem. 

Meghirdette a kormány, hogy május 4-én kezdődnek az érettségi vizsgák, szinte minden tantárgyból lesz írásbeli, és úgy 6000 pedagógusra lenne szükség a járványhoz igazított, biztonságos távolság betartásával lezajló írásbelik lebonyolítására. Egy teremben maximum 10 fő tartózkodhat. Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar, és Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökét kérdeztük.

A hellyel nem, a tanárok létszámával lehet gond

„Ez a 10 fő csak a nagyobb termekre lehet igaz, a fő szempont az a másfél-két méteres távolság, amit be kell tartani” – kezdte Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. „Az én iskolámban 160 érettségiző van, az iskolában pedig nagyok a termek, de kilencnél több embert nem fogunk egyikbe sem rakni. Így nagyjából 20 helyiségbe fognak leülni a diákok. Nyilván, abban az iskolában, ahol nagyobb létszámok vannak, és teremproblémák lehetnek, ott a fenntartót kell hívni segítségül” – mondta, majd hozzátette, hogy

az általános iskolák is üresek, van hely bőven, meg lehet oldani a teremproblémákat.

„A tanároknál viszont más a helyzet. A 60-65 év feletti kollégáinkat nem fogjuk beosztani, csak akkor, ha önkéntesen vállalják az érettségiztetést, és azokat sem szeretnénk behívni, akiknek valamilyen krónikus betegségük van. Azokban az iskolákban, ahol vállalták az emelt szintű érettségit, ott nagyobb eséllyel felléphet a tanárhiány. Ebben az esetben a Kormányhivatalnak és a fenntartónak kell ezt jelezni, így olyan iskolákból is lehet tanárokat hívni, ahol nincs érettségi kötelezettség. Ha emberhiány lép fel, akkor azt az iskoláknak minél gyorsabban jelezni kell, hogy ezt a problémát meg lehessen oldani” – magyarázta Horváth.

Úgy érzi, a társadalom számít az ő munkájukra is, ezért

a pedagóguskar elnöke szerint a tanároknak kötelességük részt venni az érettségin.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy amíg a postai dolgozók, az orvosok, a gyógyszerészek, vagy a bolti munkatársak dolgoznak, addig ők, a tanárok sem vonhatják ki magukat a kötelezettségeik alól. Nem tagadhatják meg a munkájukat, csakis az intézmények vezetősége adhat felmentést a veszélyeztetett korban vagy egészségügyi állapotban lévő tanároknak. „Viszont – folytatta – nagyon rossz üzenet lenne, ha azok, akiknek nincsenek ilyen problémáik, tiltakoznának a feladat ellen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy közszolgálatot végzünk, közalkalmazottak vagyunk.” Végül

Horváth azt kéri az intézményektől, hogy amennyi emberrel meg tudják oldani, annyival oldják meg az érettségit, és hagyják ki azokat, akik veszélyeztetettek.

Maradj otthon, de menj dolgozni?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap tette közzé állásfoglalását, amelyben felszólította a tanárokat, hogy tagadják meg az érettségiztetést. Mint írják: „Május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni!”

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy

vannak olyan tanárok, akik már megtagadták az érettségiztetést.

Köztük nemcsak PDSZ-tagokat említett, hanem „olyan, PDSZ-en kívüli tagokat is, akik ebben egyáltalán nem szeretnének részt venni”. A munkaadók szinte azonnal megkezdték az érettségi szervezését, a PDSZ azonban még nem jutott el minden tanárhoz az állásfoglalásával, közben pedig szerinte sokan elvállalták az érettségiztetést.

A pedagógus szakszervezet az igazgatókat is keresi, akiket azzal szólítana meg, hogy az érettségi zavartalan és biztonságos lebonyolításáért nem a kormány, hanem az intézményvezető felelős.

„Ha bárki bármikor arra vezeti vissza a koronavírus-fertőzést, hogy az érettségin kaphatta el, akkor az intézményvezetőket vehetik elő”

– mondta Szűcs Tamás. A PDSZ állásfoglalása szerint zéró toleranciát kell mutatni a járvánnyal szemben, szerintük nem működhet, hogy egyszer azt mondják, maradj otthon, máskor pedig százezereket utaztatnak az iskolákba napokon keresztül. A szervezet elnöke úgy zárta:

„Akármilyen biztonsági intézkedéseket tesznek, a PDSZ szerint a jelen helyzetben nem bonyolítható le biztonságosan az érettségi.”

Legnépszerűbb cikkeink