Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Új teszt készül, amely a köhögés hangjából állapítja meg a koronavírust

Létrehozva:

Pixabay

Pár hét múlva elérhető lesz egy app, ami 70 százalékos biztonsággal meg fogja tudni mondani a köhögésünk zajából, fertőzöttek vagyunk-e. A fejlesztés sebességét koronavírusos betegek is felpörgethetik.

Appot fejlesztenek tudósok, amely a köhögés hangjából meg tudja, mondani, az egyén koronavírusos-e vagy sem. A módszer pontossága 70 százalék. A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) egy csoportjának, az ESL-nek öt tudósa fejleszti ki a Coughvid nevű appot, amellyel felvehetjük okostelefonunkon a köhögésünket, és ezt analizálja ki a mesterséges intelligencia. A módszer alapja az a WHO-statisztika, amely szerint a fertőzött betegek 67,7 százaléka szárazan köhög, írja a Neuroscience News.

A fejlesztés még nem fejeződött be, pár hét múlva lesz az app elérhető. A fejlesztők egy könnyen elérhető, alkalmazható tesztet akartak kifejleszteni, amely kiváltja a jelenlegi teszteket – ezeket amúgy is számos kritika éri. A különböző köhögéseket mesterséges intelligencia választja szét egymástól. Ezért a fejlesztők most összegyűjtik a lehető legtöbb adatot, hogy a mesterséges intelligenciát tanítsák, az elegendő adatok összegyűjtéséhez kell még pár hét. Hogy ez az adatgyűjtés minél hamarabb megtörténhessen, koronavírusos betegeknek ezen az oldalon lehetőségük van beküldeni a köhögésük felvételét.

Legnépszerűbb cikkeink