Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Karácsony Gergely szerint nem volt baj az idősotthonokkal, de a jegyzőkönyvek nem erről tanúskodnak

Létrehozva:

A fővárosi idősotthonokban végzett ellenőrzések jegyzőkönyveit tette közzé Karácsony Gergely. A dokumentumok – szerinte – általános problémákat állapítottak meg, és nem a Fővárosi Önkormányzat felelősségét.

„Újabb dokumentumokat hozunk nyilvánosságra, mert nem engedek abból a hitemből, hogy a rágalmak és hazugságok ellen a tények és a valóság a legjobb ellenszer” – írta ki Karácsony Gergely főpolgármester hivatalos facebook-oldalára. A jegyzőkönyvekből Karácsony szerint az derül ki, „hogy az idősotthonok mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek, és ezt állapította meg a Pesti úton tegnap végrehajtott rajtaütésszerű ellenőrzés is”. Ezt a kerületi tisztiorvosi hivatal végezte, de az intézményben korábban vizsgálódott a Fővárosi  Védelmi Bizottság is, és ők is csak apró szabálytalanságokat tártak fel.

A dokumentumok között található azonban Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pesti úti Idősek otthonáról hozott határozata is, amely hiányosságokat állapított meg az otthonban az orvosi ellátás, a szakszemélyzet infekciókontroll szabályokra vonatkozó ismeretei és a fertőtlenítőszerek tárolása terén. Mindezekkel kapcsolatban aztán lépésekre kötelezte Budapest Főváros Önkormányzatát.

A jegyzőkönyvekben visszatérően megnevezett hiányosságok a megfelelő humánerőforrás hiánya és a szükséges eszközök – így a védőfelszerelés – beszerzésének nehézségei. A Baross utcai Idősek Otthonában készült vizsgálathoz csatolt kiegészítő tájékoztatásból kiolvasható, hogy az intézmény el van látva védőfelszereléssel, de több heti tartalékkal nem rendelkezik, és, hogy azok beszerzése „szinte lehetetlen”.

Karácsony megítélése szerint „A fő tanulság tehát az: nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal.” „Hálával és megbecsüléssel tartozunk a dolgozóinknak. Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – fejezi be posztját Karácsony.

Eközben az M1 híradója hírt adott arról, hogy vasárnap reggel elkezdődött a Pesti úti idősotthon – várhatóan napokig tartó – fertőtlenítése. Az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Az M1 tudósítása szerint 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak.

Legnépszerűbb cikkeink