Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ferenc pápa: Ez nem a közönyösség és az önzés ideje

Létrehozva:

Fotó: Vatican Media / AFP

A szegény országok adósságainak elengedését kérte a világ vezetőitől Ferenc pápa húsvéti üzenetében.

A szokásoktól eltérően nem a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt, hanem az üres Szent Péter-bazilikában mondta el húsvétvasárnapi Urbi et Orbi áldását. „Ez nem a közönyösség és az önzés ideje” – hangsúlyozta beszédében visszatérően a katolikus egyház feje, arra bátorítva a világ politikusait, hogy engedjék el a szegény országok adósságait és oldják fel az azokat sújtó szankciókat, ezzel segítve őket a járvány elleni védekezésben.

A pápa felemelte szavát a világ szegényeiért és a Líbia, Görögország és Törökország menekülttáboraiban, valamint a háborús vagy éhínség sújtotta régióban élőkért. „Ez nem a fegyvergyártás és a fegyverkereskedelem ideje” – fejtette ki Ferenc pápa, aki szerint erőinket a gyógyításra kell koncentrálni a háború helyett, megemlítve a közel-keleti konfliktusokat, Kelet-Ukrajnát és az afrikai terrortámadásokat, a mozambiki éhínséget és a venezuelai válságot is.

A járvány korszakos kihívás elé állította az Európai Uniót, amelytől nem csak a kontinens, de az egész világ sorsa is függhet – jelentette ki a pápa, aki emlékeztetett arra, hogy a kontinens a II. világháború után a szolidaritás erejével volt képes újjászületni.

A pápa imádkozott a járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi és rendvédelmi dolgozókért, a betegekért és a koronavírus áldozataiért is.

Legnépszerűbb cikkeink