Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem járhatunk úgy, mint az olaszok

Létrehozva:

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Példa nélküli eseménysorral állunk szemben, nem volt még ilyen a modern történelemben – mondta Kemenesi Gábor virológus a Pesti Hírlapnak a koronavírus terjedéséről. Rengeteg dolog változik, nehéz bármi biztosat mondani, főleg azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, meddig tart a járvány – teszi helyre némileg Orbán Viktor szavait is a szakember. A miniszterelnök arról beszélt kedden, júniusra tetőzik a járvány. Nem lehet tudni, meddig él a vírus, a tünetmentesek fertőznek-e, sok a nyitott kérdés, mondja Kemenesi. Amit most az Operatív Törzs ajánl a kormánynak bevezetésre, támogatandó. El kell kerülni azt a helyzetet, ami Olaszországban kialakult. Ott elszabadult a vírus, ezért van szükség a páratlan intézkedésekre.

A kérdés persze a kivitelezés, mennyire sikerül szigorúan betartatni az intézkedéseket. Arra sem lehet egyértelműen válaszolni, indokolt lenne-e bezárni az iskolákat vagy sem. A szükséges adatokat az Operatív Törzs látja: hogy állnak a kapacitások, hogy állnak a szomszédos országok.

A korlátozásokat az indokolja, hogy már túl sok a behurcolt eset, meg kell akadályozni a terjedést. Járványügyi szempontból az lenne a legjobb, ha mindenki otthon maradna, de ezt a gazdaság működése miatt nem lehet megtenni, arany középutat kell találni – tette hozzá Kemenesi Gábor.

Legnépszerűbb cikkeink