Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Törvényt hoztak az ellenzéki önkormányzatra

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Nem kell a jövőben közterület-használati díjat fizetni bizonyos állami beruházásoknál. Az önkormányzatok újabb bevételtől esnek el.

Elfogadta az Országgyűlés azt a kormány által benyújtott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a több mint 50 százalékban közpénzből finanszírozott, avagy kiemelt közérdekű beruházásoknak nem kell az önkormányzatoknak közterület-használati díjat fizetnie. Egy módosító által a már folyamatban lévő építkezésekre is vonatkozik az új szabály.

A kormány szerint csak azt az álságos helyzetet kellett orvosolni, hogy a ferencvárosi önkormányzat pénzt kért a Károli Egyetem leégett kollégiumánál dolgozó munkagépek területfoglalásáért, és ezzel ellopná az újjáépítéshez adakozásból összejött pénzt. Böröcz László fideszes képviselő a parlamenti vitában elismerte, korábban az önkormányzatok sokszor elengedték ezeket a díjakat.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ellenben úgy látja, a kiemelt beruházások milliárdjai mindig is a Fidesz-közeli vállalkozókhoz kerültek, most is nekik spórol a kormány. A pénz elvonásával nem enyhül a kerületi lakosok kára, és a beruházók által okozott konkrét károk, úthibák, járdahibák kijavítására sem képződik pénz.

A kerületben 12 projekt indul a következő 5 évben, a díjmentességük 500 millió forintot húz ki a kerület zsebéből. „Mérlegelni fogjuk, hogy ha semmilyen kompenzáció nem lesz a közterület-foglalással megvalósuló nagyberuházások után, akkor egyáltalán tudjuk-e engedélyezni a közterület-használatot ezeknek a beruházóknak”, írta a Pesti Hírlapnak Baranyi Krisztina.

Legnépszerűbb cikkeink