Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Még senki nem bonthat pezsgőt Izraelben

Létrehozva:

Fotó: Amir Cohen / Reuters

Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli miniszterelnök hétfőn egyrészt megünnepelte 29. házassági évfordulóját feleségével, másrészt a Likud nyert a választáson.

Izraelben egy éven belül harmadjára járulhattak az urnák elé a szavazók, miután egyetlen politikai pártnak sem sikerült működő koalíciót összekovácsolnia. A kimagasló, 71 százalékos részvételi arány mutatja, hogy az emberek is szerették volna végre lezárni a tizenöt hónapja tartó kampányidőszakot. „Ez életem legnagyobb győzelme!” – nyilatkozta konfettieső záporában a kormányfő. Pedig lehet, hogy korai még pezsgőt bontani.

Megint Lieberman lehet a királycsináló

Az exit poll – a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló – adatok szerint a Likud erősíteni tudott: 37 mandátumot húzhatott be, amellyel a legerősebb párttá léphetett elő. Hiába azonban Benjamin Netanjahuék jó szereplése, a valódi kérdés, hogy a győzelmet képesek lesznek-e kormányalakításra váltani? Márpedig szövetségeseik, a két ultraortodox zsidó és egy jobboldali alakulat nem tudtak erősíteni. Úgy tűnik tehát, hogy a jobboldali-vallásos blokknak hajszál híján ugyan, de ezúttal sem lesz meg a többsége a 120 fős törvényhozásban.

Mögöttük a nagy kihívónak, a magyar felmenőkkel büszkélkedő Beni Ganc vezette Kék és Fehér nevű centrista szövetségnek is csak 33 helyre futhatta. Az arab pártok ugyan erősítettek, azonban a baloldaliak éppen csak a bejutáshoz elegendő voksot kapartak össze. A királycsináló szerepében ezúttal is a nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszráel Béténu) tetszeleghet. Aki mögé az Avigdor Lieberman vezette alakulat beáll, az kényelmesen koalíciót alakíthat. Csakhogy az egykori védelmi miniszter máris leszögezte: tartja magát elveihez, egyik blokkot sem támogatja.

Marad a patthelyzet, futhatnak akkor neki negyedszer is az izraeliek? A rendkívül kínos forgatókönyvet először biztosan megpróbálják elkerülni. Izraelben az exit poll felmérések hagyományosan egyébként is rendkívül pontatlanok, így várni kell a hivatalos eredményekre. Benjamin Netanjahu mindenesetre fellélegezhet, hiszen még korrupciós ügyeinek árnyékában is sikerült győzelemre vezetnie pártját. Izrael leghosszabb ideje hivatalban szolgáló miniszterelnöke időt nyert, és nagyon kedvező helyzetből vághat neki a koalíciós tárgyalásoknak. Állítólag már a március 17-én kezdődő pere előtt szeretne megegyezésre jutni, hogy kormányfői pozíciójában megerősítve állhasson bíróság elé.

Legnépszerűbb cikkeink