Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ugorhat a garancia

Létrehozva:

Egyre több a kérdőjel a 3-as metró légkondicionálása körül. Ráadásul az alagútban az áramátalakító nem működtetné a légkondit.

A metrókocsik légkondicionálásának műszaki megoldása nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, mondta a Pesti Hírlapnak Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki a BKV igazgatótanácsának DK-s tagja, korábban 16 évig volt metróvezető.

Eleinte úgy tűnt, hogy a kocsik váza nem bírja el a légkondit, illetve az alagútba sem férne be a szerelvény a berendezéssel a tetején. Bár úgy tűnik, ezeket a problémákat meg lehet oldani, hiszen a korszerűbb berendezések már jóval kisebbek, könnyebbek, illetve van olyan is, amelyet a metró aljára lehet helyezni. A szakember szerint azonban mostanra az is kiderült, hogy a metró áramátalakítója sem alkalmas a klímaberendezés működtetésére, ami újabb problémákat vet fel.

De van más gond is. Az orosz gyártó 30 év garanciát adott a felújított metrókocsikra, de ha hozzányúlnak a járművek szerkezetéhez, a Metrovagonmas felmondhatja a garanciát. A BKV kérdésünkre azt írta, többször konzultált az orosz gyártóval a klimatizálás műszaki akadályairól, különös tekintettel a garancia kérdéséről. A vállalat szerint a korszerű megoldásoknak köszönhetően az utólagos légkondicionálás már megoldható a kocsiszekrény szerkezetének jelentős módosítása nélkül.

Bíró Endre szerint jelenleg rossznak mondható a gyártó és a BKV viszonya, utóbbi 6 milliárd forintos kötbér miatt pereli a Metrovagonmast. Ebből szerinte nagyjából fedezhető is lenne a metrókocsik klimatizálása, a szerződéskötés után egy éven belül az összes metrókocsiba be lehetne szerelni a klímát. Ez nem zavarná az üzemszerű közlekedést, mert a vonalon jelenleg is zajló rekonstrukció miatt kevesebb járműre van szükség. Tehát akár már jövő nyárra légkondis lehet a 3-as metró – az idén még biztosan szauna lesz bennük.

Múlt szerdán a fővárosi közgyűlésben a többség elutasította a Fidesz javaslatát, hogy adjanak pluszpénzt az orosz metrókocsik klimatizálására. A Fidesz szerint kiderült, hogy a városvezetés nem akarja klimatizálni a metrót. Karácsony Gergely és a BKV állítja, nincsenek anyagi akadályok, és a BKV folyamatosan vizsgálja, hogyan lehetne klimatizálni a 3-as metró vonalán közlekedő kocsikat.

Legnépszerűbb cikkeink