Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Veszélyes kamugyógyszereket forgalmaznak csalók

Létrehozva:

Fotó: Mariana Bazo / Reuters

Életveszélyes szív- és vérnyomás-gyógyszereket árulnak csalók orvosok és kardiológiai szakmai szervezetek nevével trükközve.

Új néven, Detonic-ként kapható az a korábban Recardiónak nevezett tabletta, amit súlyos vérnyomás problémákkal küzdő betegeknek reklámoznak csalók. Bár a készítmény nem az első, ami orvosi vizsgálatok nélkül állítja magáról, hogy hatásos lenne, ám a Magyar Hypertonia Társaságot (MHT), valamint a Magyar Kardiológusok Társaságot (MKT) hivatalos eljárás megindítására sarkallta, miután orvosok és az intézet nevével trükközve is visszaéltek a betegek megtévesztése érdekében.

A csalók népbetegségekre utaznak, így az átverhető betegek száma is magas. „Magyarországon több mint kétmillió beteget kezelünk magas vérnyomással, tehát ha csak 1 százalék vesz a készítményből, máris hatalmas haszonra tesznek szert” – mondta a Pesti Hírlap kérdésére Járai Zoltán kardiológus, az MKT titkára.

„Az említett készítmény gyors és tartós megoldást ígér. Szerencsésebb esetben nem okoz közvetlen károkat, de a rendes gyógyszerek abbahagyása és a haszontalan készítmény fogyasztása azonnali és súlyos tünetekkel, stroke és szívroham veszélyével járhat” – mondta Járai, hozzátéve, hogy csak orvossal konzultálva válasszon minden beteg kezelést.

Az MHT egyelőre az OGYÉI-hez fordult, de az MKT a jogászokal vizsgálja, hogy peres úton lépjenek fel a forgalmazók ellen. „Nincs könnyű helyzetünk, a cégek és a készítmények nevei is gyorsan cserélődnek” – fogalmazott Járai.

Legnépszerűbb cikkeink