Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ha nem működtek együtt, ugrott az uniós támogatás

Létrehozva:

Hogyan működött a korrupciós hálózat, ami miatt előzetes letartóztatásban van Boldog István fideszes országgyűlési képviselő bizalmasa?

„Egyszer csak váratlanul megjelent a polgármesteri hivatalban Boldog, többek között F. Petrával, és megint elkezdtek minket ugráltatni” – így emlékszik a kengyeli polgármesteri hivatal volt dolgozója azokra az időkre, amikor Boldog István fideszes parlamenti képviselő és emberei Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén befolyásolták a TOP-os pályázatokat. Ügyészségi nyomozás indult, egy ember nyomkövetőt kapott, négy embert letartóztattak, köztük Boldog István fideszes parlamenti képviselő jobbkezét.

„Ekkor a Kengyel-Bagimajor közötti kerékpárutat kezdték el lázasan tervezni, melyet Boldog egy új útvonalon akart megépíteni a település határában található halastavak gátján” – mondta forrásunk, aki szerint Boldog mondta meg nekik, milyen cégekkel kell szerződni pályázatírásra, tervezésre és projektmenedzsmentre. Erre a pályázatra 450 millió forintot szántak, ebből kellett volna cégeknek juttatni munkákat.

Az egész módszert az akkori jegyző nehezményezte, mondván, a képviselő-testületnek kellene kiválasztania a nyertes vállalkozásokat, Boldog nem kényszerítheti ezt ki. Nagy Szilárd polgármester – akinek vádalkujával derültek ki a pályázati visszaélések – nem tudott Boldogék aznapi érkezéséről. „Itt már érződött, hogy valami nagyon nincs rendben” – jegyezte meg az egykori ügyintéző. Az ő feladata az volt, hogy Boldog csapatának egy tagjával elkészítse a pályázatot. A kerékpárút terveit is ettől a férfitől kapta, akinek felkészültségét mutatja, hogy egy árazott és egy árazatlan költségvetést is vitt magával a feladathoz.

De valami félrecsúszott: pár nappal később utóbbi férfi idegesen berohant a polgármesterhez, forrásunk szerint zengett az egész hivatal az ordítozástól. Azt kiabálta Kengyel polgármesterének, hogy Boldog „kibaszatja” az uniós támogatásokat folyósító Magyar Államkincstártól (MÁK) a pályázatot és elviszi a pénzt meg a kerékpárutat Kunszentmártonra. A beszámoló szerint két héttel később a kerékpárutas pályázatot formai okok miatt elutasította a MÁK.

A levélíró szerint azután, hogy a pályázatot elkaszálták a kincstárnál, Boldog István „cégei” kiszámlázták a tervezési és pályázatírás költséget. Ennek fedezetét a pályázat tartalmazta volna, de mivel nem nyert, így az önkormányzatnak kellett kinyögnie az összeget a saját szűkös költségvetéséből. Az ügyintéző rövid időn belül munkahelyet váltott, de 2019 elején azt tapasztalta, hogy Kengyel később mégis nyert TOP fejlesztési pénzt. „Na, biztosan csak kibékülhetett a főnök Boldoggal” – írta forrásunk. Szerinte a képviselő-testületben mindenki tisztában volt azzal, hogy működik a rendszer, még az a három ember is, akik „elzavarták” a polgármestert.

„Fakenews portál, hazudnak, maguknak nem nyilatkozom” – közölte lapunkkal Boldog István, amikor sikerült elérnünk telefonon. Próbáltuk feltenni a kérdéseinket, de megszakította a hívást.

Csikász Brigitta

Legnépszerűbb cikkeink