Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Napos, bár hűvös vasárnapnak nézünk elébe

Létrehozva:

Nagyrészt felhőtlen időjárásra számíthatunk, éjfél után az északkeleti tájakon lehet átmeneti felhősödés, emellett foltokban zúzmarás köd képződhet.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig a HungaroMet előrejelzése alapján:

Nagyrészt felhőtlen időre számíthatunk, éjfél után az északkeleti tájakon lehet átmeneti felhősödés, emellett foltokban zúzmarás köd képződhet. Vasárnap a felhős tájakon kiderül az ég, a zavartalanul napos időt követően napnyugta után érkezhet nyugat felől zömében fátyolfelhőzet, de csapadék nem alakul ki. A nyugatias szél mindenhol mérséklődik, vasárnap a délire forduló légmozgás az északnyugati határnál élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -12 és -7 fok között alakul, azonban a vastagabb hóval borított részeken, valamint a fagyzugokban ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire +1 és +6 fok között várható, ennél a havas tájakon hidegebb, Sopronnál kissé enyhébb lehet az idő.

Időjárási helyzet Európában:

Európa legnagyobb részét hótakaró borítja, melynek vastagsága a skandináv országokban többfelé meghaladja a fél métert. Hullámzó frontrendszer húzódik Spanyolország keleti partjaitól a Földközi-tengeren át egészen a Kelet-európai-síkságig, melynek következtében arrafelé felhős, csapadékos az idő, főként a Balkánon nagy területen havazik. Frontok még a Baltikumban és a Brit-szigetek térségében helyezkednek el, emiatt ott is változékony az idő, Skóciából jelentősebb mennyiségű csapadékról érkezett jelentés. Ezzel szemben a kontinens belső területei fölé délnyugat felől anticiklon nyúlik be, így nagyrészt napos az idő.

Jelentős változás a Kárpát-medencében sem várható, vasárnap is napos, téli időben lesz részünk.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem várható fronthatás, de az erősen fagyos reggelen felerősödhetnek az ízületi fájdalmak.

Agrometeorológia – Az optimálisnál enyhébb idő

Január első hetének meleg, csapadékos időjárását hideg és az ország nagy részén száraz tíz nap követte. Az éjszakai jelentős fagyok, és a többször napközben is fagypont körüli hőmérsékletek gyérítették a kórokozókat és kártevőket, a talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege is átfagyott, és csökkent a belvízborítás is. Az átmeneti enyhülést péntektől ismét lehűlés követi, majd jövő keddtől változékony, többször esős időben lesz részünk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fanny Gustafsson / Unsplash.com)

Legnépszerűbb cikkeink