Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magasabbra tették a traffipaxot a Váci úton

Létrehozva:

Hadat üzent a Főváros és a rendőrség a gyorhajtóknak Budapesten. Még ebben a hónapban kihelyeznek 45 új traffipaxot a Fővárosban. A kormány pedig jelentősen megemli szeptembertől a közlekedési bírságok összegét.

A Váci úton kihelyzett kamerák nagyjából 3 évet éltek, feltehetően vandálok rongálták meg, ezért a ma reggel kihelyzett két traffipax jóval magasabbra került – írja a vezess.hu. Így az új kamerák nemcsak nagyobb biztonságban lesznek, hanem messzebbre is látnak.

2023 súlyos számokat mutat a gyorshajtások tekintetében.  Az első félévben 408 854 alkalommal szabott ki gyorshajtásos bírságot a rendőrség, ami jelentős, 40,3 százalékos növekedés 2022 első feléhez képest – derült ki a Vezess által az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kikért legfrissebb adatokból.

Karácsony Gergely hosszabb távon nullára szeretné csökkenteni a halálos balesetek számát Budapesten, ezért a Főváros 45 új sebességmerőt vásárolt, amelyeket még augusztusban kihelyznek.

A 24.hu úgy tudja, hogy

a rendőrség a sebességmérők kihelyezését egyedileg bírálja el és a felmerülő igények jóváhagyásáról az ORFK a háttér informatikai rendszer terhelhetőségét figyelembe véve dönt. A II. kerület saját erőből már korábban hét új sebességmérőt helyezett ki, a többi városrészben azonban nem zajlik ilyen beszerzés a rendőrség tudomása szerint.

Budapest 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig nullára csökkentené a közúti balesetek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten.

Július elsején az Árpád hídon történt tragédia, ahol feltehetően egymással versenyző autók manőverei egy vétlen kerékpáros életét követelték.

A fővárosi közgyűlés néhány nappal korábban fogadta el Budapest közlekedésbiztonsági stratégiáját, amelyben vállalták:

ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen.

A kamerák telepítési helyszíneinek előkészítése folyamatban van, az első kamerák felszerelésére még augusztus folyamán sor kerül. 100 kamera, 200 edukációs sebességmérő a cél.

A kamerák a rögzített adatokat – a két, nemrégiben megrongált Váci úti fővárosi traffipaxhoz kifejlesztett informatikai megoldás alkalmazásával – a fővárosi közúti forgalomirányítási rendszeren keresztül automatikusan továbbítják a rendőrség részére. Gyorshajtás esetén a rendőrség bírságolhat, az ebből származó bevétel is a központi költségvetést illeti meg.

2023 első felében 1 323 191 000 forintnyi közigazgatási bírságot kaptak a bemért gyorshajtók üzemben tartói és vezetői együttesen, ami 13 százalékkal több 2022 első feléhez képest. Májustól szigorúbban bírságol a rendőrség, szeptembertől pedig drágább is lesz a gyorshajtás, a kormány ugyanis jelentősen megemelné szinte az összes, a közlekedéssel összefüggő bírság összegét.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Legnépszerűbb cikkeink