Connect with us

Kiemelt hírek

Hosszú hétvége jön, nyitnak a strandok is

Létrehozva:

A boltok nagy része zárva tart vasárnap és hétfőn a Pünkösd miatt, ezért érdemes előre bevásárolni.

Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapra és hétfőre esik, így idén pünkösdvasárnap május 28-án, pünkösdhétfő pedig május 29-én lesz. Háromnapos lesz tehát a hétvége, a szombat viszont nem ünnepnap, csak sima pihenőnap és ez alapján alakul az üzletek hosszú hétvégi nyitvatartása is, a részleteket a 24.hu foglalta össze.

Szombaton még a szokásos szombati nyitvatartási időben vásárolhatunk. Vasárnap és hétfőn viszont fő szabály szerint nem lesznek nyitva a kisboltok, üzletek, plázák, bevásárlóközpontok, hiper- és szupermarketek, üzletláncok, stb. Május 31-én, kedden áll vissza aztán az élet megszokott rendje a szokásos nyitvatartásokkal.

A posták sem lesznek nyitva pünkösdhétfőn. Ezen a héten a megyei ügyfélszolgálatot ellátó postahelyek a fogyasztóvédelmi törvényben foglaltak szerinti hétfői hosszított nyitvatartást kedden, május 30-án biztosítják.

Ahogy máskor, most is lehetnek az általános üzlet-nyitvatartási rend alóli kivételek, így például lehet majd vásárolni az ünnepnapokon is:

  • a benzinkutakon, illetve az ott működő üzletekben,
  • az önálló virágboltokban,
  • az újságosoknál,
  • az édességboltokban,
  • a non-stop üzemelő, éjjel-nappali boltokban,a trafikokban (ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne),
  • valamint a vendéglátó- és szórakozóhelyeken.

Amennyiben gyógyszert kell vásárolnunk, azt kell tudnunk, hogy a vasárnapi és hétfői ünnepnapokon kizárólag a 0–24 órás, azaz ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárakba tudunk menni. Szombaton a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nyitva lehetnek. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI oldalán található információ.

Idén a gyermeknap (május utolsó vasárnapja, vagyis 28-a) is a pünkösdi hosszú hétvégére esik. Aki strandolást tervez a hosszú hétvégére, akár pont a gyerekek kedvéért, annak érdemes előtte megnéznie a weboldalakon, hogy már nyitva lesz-e a kiválasztott strand. A termálonline.hu-n található összesítés alapján a Pünkösdfürdői Strand például csak június 24-én nyit idén (ha jó lesz az idő). De van számos strand, illetve fürdő strandrésze, ami éppen a hosszú hétvégére nyit ki, május 27-én, szombaton.

(Kép forrása: Budapest, 2021. június 29. Fürdőzők a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink