Connect with us

Magyarország

Házi macska ölheti a védett állatokat a Sas-hegyen

Létrehozva:

A természetvédők úgy sejtik, hogy egy házi macska volt a tettes.

Fokozottan védett és országos ritkaságnak számító kaszpi haragossikló egy újabb példányával lett szegényebb a Sas-hegy – közölte Fabebook oldalán a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület.

Mint írják: „Tegnapi tanösvénytúránkról kolléganőnk egy fiatal haragossikló harapásnyomokkal borított tetemével tért vissza látogatóközpontunkhoz. Sejtésünk szerint házi macska ejthette el, mivel az összes többi számba vehető vadon élő emlős elfogyasztotta volna a zsákmányát.” A természetvédők megjegyzik, hogy a hegyen élő emlősök közül a nyest, a róka és a sündisznó is számításba jöhet lehetséges elkövetőként. A sikló sérüléseit akár madarak is okozhatták –- különösen most, fészkelési időben. A „tettesek” dolmányos varjak, mátyásmadarak, szarkák, de még a feketerigók is lehettek. Aki látott már madarat gilisztával vagy siklóval viaskodni, az észlelhette, hogy a harc hevében csőrével oda-oda szúr a tekerődző hüllő testére. Ahol csak éri és ameddig az csak mozog.

Az elpusztult sikló testén található sérüléseket nem fogak vagy csőrök hanem, hanem karom nyomok.

A tavaly talált tetemeken ugyanilyen nyomok voltak, ezeket pedig az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya macskának tulajdonították. „Ezért úgy véljük, nagy valószínűséggel ismét a házi macska volt az elkövető” – írják a természetvédők, hozzátéve:

„a házi macskának nincs helye a természetvédelmi területen!”

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület arra kéri a helyi lakosokat, hogy fegyelmezzék meg macskáikat, mert nagy kárt tesznek a védett állatokban. A kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius) természetvédelmi értéke 500 ezer Ft.

(Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink