Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapesti főkertész: a fák mindig gyökérben végződnek

Létrehozva:

Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze így válaszolt azoknak a kritikusainak, akik szerint már rég át kellett volna ültetnie az Andrássy úti fákat.

Látványos fotóval mutatta be Bardóczi Sándor főkertész, hogyan tárja fel az úgynevezett airspade technológia a fák teljes gyökérzetét. A gyökereket a földtől kíméletesen megtisztító berendezést városi környezetben, így Budapesten is a fák kíméletes átültetéséhez, illetve átültetés lehetőségeinek vizsgálatához használják fel.

Bardóczi ezúttal az Andrássy úti fasor kapcsán, Facebook-bejegyzésben mutatta be, milyen nehéz feladat is lenne a fák gyökérzetének sérelme nélkül a zöldsávból ezeket átültetni akárhová máshová, és hogy mindezzel együtt milyen kevés élettér jut nekik így is jelenlegi helyükön:

„Egy kép többet mond ezer szónál. Ez a fotó például megmutatja, hogy az airspade technológiával kíméletesen feltárt gyökérzet hogyan néz ki az Andrássy úton, ha nincs fölötte fedőréteg, s miért nem volt egyszerű ezt a zöldsávot beültetni a fák gyökérzetének sérelme nélkül. Igen, a fák mindig gyökérben végződnek. S bármennyire kiemelt fasor is az Andrássy út, nagyon kevés hely jut neki.”

(Kiemelt kép: airspade-technológiával tárják fel az Andrássy úti fák gyökérzetét. Fotó: Garden Fasorfenntartó Kft – Bardóczi Sándor, Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink