Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem ölmacskák, de mindig velünk vannak

Létrehozva:

Fotó: Czipper Adrienn

Czipper Adrienn macskatenyésztővel, a Maine Coon – a szelíd óriás című könyv szerzőjével beszélgettünk.

„Óriási különbség van fajta és fajta között. Mikor először találkoztam a maine coonnal, tudatosult bennem, hogy egy macska mennyi szeretetet tud adni” – mondta a Pesti Hírlapnak Czipper Adrienn. 

„Először én is hobbi-állattartó voltam. A befogadott macskáim viszont sorra elkóboroltak. Eltökéltem magam, hogy egy olyan cicára van szükségem, aki szeret a házban élni. Pont ezért döntöttem a maine coon mellett. Ahogy teltek az évek, az is megfogalmazódott bennem, hogy tenyésztő szeretnék lenni. Igazi szerelem ez nekem, és vallom, hogy másképp nem is lehet ezt a szakmát lelkiismeretesen űzni” – mondta Czipper Adrienn. 

 

Hatalmas és kedves

A maine coon egy nagy és robosztus macskafajta, ennek ellenére kimondottan jól kezelhető állatok. Nagyszerű személyiségbeli sajátosságokkal is rendelkeznek: kedvesek és ragaszkodnak a gazdájukhoz. A macskatartók gyakori problémája, hogy úgy érzik, nem szereti őket a cicájuk, de egy maine coonnál ilyen fel sem vetődhet. „Nem ölmacskák, de mindig ott vannak az ember körül, jelzik, ha szeretnének egy kis szeretgetést, és nagyon szociálisak” – mondta Czipper Adrienn.

A tenyésztő tapasztalatai azt mutatják, hogy mindenki mást keres egy háziállatban. Javasolja, ha valaki macskatartásra szánja magát, először a különböző fajtákkal ismerkedjen meg. „Azt kell megtalálnunk, amelyik a leginkább passzol a személyiségünkhöz” – tanácsolta.

Czipper Adrienn 2013 óta foglalkozik tenyésztéssel. Ahogy a legtöbben, ő is pár macskával vágott bele a munkába, mostanra viszont 30 maine coon körül mozog az állománya, és már több mint 300 kiscicát segített a világra. „Kizárólag egy fajta tenyésztésével foglalkozom. Úgy gondolom, ha valaki komolyan végzi a munkáját, akkor ez több fajta cicával nem tud ideálisan működni, hiszen rengeteg standard előírásnak kell megfelelni” – mondta. 

Miután megszületnek a kiscicák, a tenyésztő pár hétig még megfigyelés alatt tartja őket. Ebben az időszakban azt is elbírálja, melyik állat alkalmas tenyésztési célra, és melyik maine coonból lesz házi kedvenc. Ez úgy 6-9 hetes kor magasságában dől el, a döntéshez pedig főleg a külső jegyeket kell megfigyelni.

 

Jár a szeretet

A Heart Stealer tenyészetből további tenyésztés céljára kizárólag bejegyzett szakembereknek adnak el macskát, és az is a szempontjaik közé tartozik, hogy az állattartással kapcsolatos nézeteik is megegyezzenek. „A tenyésztési célból tartott cicáknak is jár a jó élet. Ez viszont sokba kerül. Vannak tenyésztők, akik profitorientáltak. Kiveszik a pénzt a tenyésztésből és kevesebbet forgatnak vissza. Én azt vallom, hogy egy állatnak a tenyészetben is elegendő helye, felszerelése, játéka, jó minőségű eledele kell legyen. Ugyanúgy jár nekik a tisztaság, a megfelelő egészségügyi háttér és a szeretet, mint a házikedvenceknek” – mondta Czipper Adrienn, hozzátéve, hogy egy jó tenyésztőnél emellett elengedhetetlen szempont az adott fajta vonalainak védelme is.

Czipper Adrienn nemcsak a saját, hanem minden, a tenyészetéből származó macska sorsát a szívén viseli. Korábban már megesett vele, hogy olyan gazdához került egy cicája, akiről utóbb azt tapasztalta, hogy nem megfelelően bánik az állattal. Az ilyen jellegű problémák kiküszöbölésére egy szigorú utánkövetői rendszert hozott létre. „Nagyon sok álmatlan éjszakát és frusztrációt okoz az, ha utóbb szembesülök vele, hogy olyannak adtam oda a cicát, akinek nem kellett volna. Egyébként nagyon szeretem tartani a kapcsolatot a gazdikkal. Ez elsőre szigorúnak tűnhet, de igazából óriási segítség az állattartóknak is” – mondta, és felidézte, hogy amikor belekezdett a maine coon-tartásba, nagyon hiányolta, hogy valaki megfelelő tanácsokkal lássa el. „Azóta sok mindent láttam és tapasztaltam is. Bármivel megkereshetnek. Főleg, ha valamilyen egészségügyi probléma vetődik fel. Iránymutatást mindenképp tudok adni” – tette hozzá.

 

Figyeljünk oda!

Az állatoknál egyébként már a legapróbb jelekből is lehet egészségügyi problémákra következtetni, és ebben az is előny, ha a gazdi és a kedvence már régóta ismerik egymást és összecsiszolódtak. „A macskák nagyon jól el tudják rejteni, ha baj van. Apróságokra is érdemes odafigyelni, ha a cica nem ott alszik, nem úgy eszik, ahogy szokott. Persze, macskahipochondernek sem szabad lenni, és túlzásokba esni. Egyszerűen oda kell figyelni, egy jó gazdi megérzi, ha gond van” – mutatott rá a tenyésztő.

Minden élőlénynek megvannak a rá jellemző betegségei. A maine coon esetében ez a HCM, azaz a szívizomfal megnagyobbodása. Ez egyébként a legtöbb nagytestű állatnál előforduló probléma. Czipper Adrienn ajánlja a maine coon-ok rendszeres szűrését a betegségre. „Ha valaki nem megfelelően tartja a cicáját, utóbb is kialakulhat. Ezért nem elég egy egyszeri genetikai vizsgálat, a rendszeres ultrahangos szűrést javaslom”. 

A Heart Stealer Maine Coon Cat Cattery tulajdonosa figyelmeztetett, manapság meg kell válogatni azt is, honnan szerezzük be a kívánt állatot. Ajánlja, hogy kizárólag macskaegyesületnél hivatalosan regisztrált tenyésztőket keressünk fel. „Ma már biztosan vannak olyan helyek, ahol akár már a felkeresést követő napon megkaphatom a vágyott kiscicát, de ezek nem feltétlenül problémamentesek. A jó tenyésztők cicái sokszor előre foglaltak. Fontos, hogy aki gazdi akar lenni, ne csak a fajtáknak járjon utána, de a tenyésztőnek is” – mondta.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink