Connect with us

Kiemelt hírek

A 3-as metró északi szakaszán szombattól hétvégén is járnak a szerelvények

Létrehozva:

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.

Felhívták a figyelmet arra: hétfő délutántól hétköznaponként már újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között járnak a szerelvények, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg, mert még zajlik ezeknek az állomásoknak a felújítása.

A még szükséges munkákat a hétvégi időszakban végzik el, de ezek mellett nem tartható fenn a metró folyamatos közlekedése, ezért szombat-vasárnap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, utóbbi csomóponttól Kőbánya-Kispestig pótlóbuszokkal kell utazni.

Mivel hétvégente a pótlóbusszal a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető, ilyenkor az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok – a hétköznapokkal megegyezően – a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig járnak.

A BKK emlékeztet arra, hogy a 3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció során teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: a többi között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is. Minden állomás új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is: lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be a mozgásukban korlátozottak segítésére, valamint taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozottak közlekedését.

A 3-as metró felújítása – várhatóan két hónap múlva – a Nagyvárad téri és a Lehel téri állomás megnyitásával fejeződik majd be, akkortól már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: M3-as metró dél-pesti szakasza 2020-as felújítása után. Pöttyös utca megálló. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink