Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Drágul a taxizás Budapesten

Létrehozva:

Márciustól drágulnak a taxitarifák, méghozzá tíz százalékkal. Viszont ez hatósági középár, vagyis a fuvarozók tíz százalékkal eltérhetnek ettől.

A fővárosi taxisok tarifaemelési javaslattal álltak elő az üzemanyag-árstop eltörlése után. Így januárban kétfajta változtatást javasoltak: Az „A” változat szerint az alapdíj 1500 forintra emelkedne, a kilométerdíj 440 forintra, míg a percdíj 110 forintra nőne. A „B” változat szerint a kilométerdíj és a várakozási díj változatlan marad, viszont az alapdíj 1900 forint lenne. A taxisok inkább az első változatot támogatják.

A javaslatokról a városvezetés nem tudott megegyezni a szakszervezettel, így a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntöttek a változásról:

az alapdíj 1100 forintra, a távolsággal arányos egységdíj kilométerenként 440 forintra, míg a percdíj 110 forintra emelkedik.

Viszont az új tarifálat középárként határozzák meg, vagyis felfelé és lefelé is el lehet térni 10 százalékkal – számolt be róla a Népszava. A későbbiekben pedig a városvezetés ígéretet tett a tarifák ismétlődő felülvizsgálatára.

Szóba került egy olyan lehetőség is, hogy eltörlik a hatósági árat, és a piacra bízzák az árazást, viszont Karácsony Gergely szerint arra jutottak a városvezetéssel, hogy ez hosszabb távon a piaci verseny ellen hatna, mivel nagyon eltérő gazdasági erővel bíró taxis cégek dolgoznak Budapesten.

(fotó: Karancsi Rudolf/168)

 

Legnépszerűbb cikkeink