Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kettéválhat az ingatlanpiac

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Pesti Hírlap archív

Sokkal kevesebben érdeklődtek eladó lakások iránt az idei első negyedévben, mint két éve, pedig már azt is érintette a koronavírus-járvány, adta hírül legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.

Az eladó lakások iránti csökkenő keresletet az ingatlanpiaci honlap elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázza. Az elemzés szerint a hazai ingatlanpiac kettéválik, a használt lakásoknál gyorsabban drágulhatnak az új lakások, részben a munkaerő-hiány és az építőanyagok drágulása miatt.

 Az új lakások négyzetméterét 1,1 millió forintos átlagáron kínálták április elején a fővárosban, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A budapesti használt lakások négyzetméterének ára 17 százalékkal növekedett 873 ezer forintos átlagárra.

A fővároson kívüli nagyobb városokban egy új lakás négyzetméterének ára átlagosan 736 ezer forint volt, ami 26 százalékos éves áremelkedést jelent. A használt lakóingatlanoknál a kínálati ár 28 százalékkal 522 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László a hazai ingatlanpiaci és építőipari tendenciákat elemezve közleményében kifejti, hogy a következő időszakban az új és használt lakások piaca elválhat egymástól. Az új lakóingatlanok esetében a négyzetméterárak emelkedésében minden bizonnyal szerepet játszanak majd olyan külső tényezők, amik függetlenek a kereslettől, mint amilyen a munkaerőhiány és az építőanyagok drágulása. Az elemző szerint az új lakások piacán tehát nem az áremelkedés mértéke lesz a kérdés, hanem az, hogy  a vevők hajlandóak lesznek-e megvásárolni a mindenkor aktuális árszinteken a lakásokat. Ha nem lesz elégséges a kereslet, akkor a beruházók inkább meg sem építik ezeket az ingatlanokat – állítja az elemző.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink