Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Árcsökkenés a budapesti lakáspiacon

Létrehozva:

Jól indult az év, árcsökkenés tapasztalható az újépítésű lakásoknál is.

Minimális árcsökkenést mért az Otthon Centrum az új építésű budapesti lakások átlagos négyzetméterárában az előző negyedévben, de az éves áremelkedés sem volt még soha ilyen alacsony, mint a 2023 negyedik negyedéves felmérése során. Ezzel együtt a fővárosban az új építésű lakások négyzetméterára mindenhol átlépte az egymillió forintos szintet – olvasható az Otthon Centrum közleményéből.

Amint az az új építésű lakáspiacot összegző felmérés adataiból kiderült:

„Elérte a lélektani határt a fővárosi ingatlanpiac árszintje az előző esztendő utolsó negyedévében”

– mondta az Otthon Centrum vezérigazgatója, Kosztolánczy György.

Az átlagos négyzetméterár, amelyet a budapesti projektekben kínálnak a lakásokra, 1,605 millió forint. Ez 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint az előző negyedévi érték. Éves vonatkozásban a négyzetméterárak mindössze 3,3 százalékkal emelkedtek.

„Ilyen alacsony éves növekedést a felmérések kezdete óta nem mértünk az új építésű lakások négyzetméterárában”

– fogalmazott a szakember.

A felmérés során nagy eltéréseket tapasztaltak a kerületek között, mivel az átlagos kínálati négyzetméterár értéke 1 060 000 és 3 081 000 forint között mozog.

A legdrágább kerületek sorrendje megegyezik az előző negyedévivel. Továbbra is az V. kerület vezet 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület követ, szintén 3 millió feletti négyzetméterárral, 3,039 millióval, de dobogós a XII. kerület is a négyzetméterenkénti 2,97 millióval. Negyedik helyen áll az I. kerület, 2,67 milliós átlag értékkel, ezen kívül egyedül a VI. kerületben alakult 2 millió forint felett a kínálati négyzetméterár átlag értéke, 2,19 millió forinttal. A budai és a belvárosi kerületek többségét 1,5 millió forint feletti átlagos négyzetméterár jellemzi. A VIII. kerületben azonban csak 1,45, ellenben a XI. kerületben 1,68, a III. kerületben 1,71, IX. kerületben 1,79, a VII. kerületben pedig 1,88 millió forint a négyzetméterár átlaga. A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben valamivel 1 millió forint feletti összegek az irányadóak. A legolcsóbb a XXIII. kerület, 1,06 millió forinttal. A külső pesti kerületek között nincs számottevő különbség, a négyzetméterár 1,06-1,3 millió forint között változik – olvasható a közleményben.

A tavalyi év kerületenkénti ingatlan négyzetméterárait ebben a cikkben tudják elolvasni.

A felmérés eredményei szerint Budapesten jelenleg 337 újlakás-projekt van folyamatban, amelyekben összesen 24,8 ezer lakás épül. Az új projektek száma 2,5 százalékkal csökkent, míg az épülő lakások száma a III. negyedévhez képest 9,1 százalékkal kevesebb .

A január az árcsökkenés hónapja volt

Magyarországon 2023-ban átlagosan 504,4 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál 909,1 ezer forint négyzetméterenként. Az idei év első hetei árcsökkenést mutatnak az otpotthon.hu-n eddig feladott hirdetések alapján. 2024-ben eddig átlagosan 500,1 ezer forint volt a családi házak, és 891,6 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára.

A legnagyobb mértékben a Békés vármegyei házak ára csökkent, a tavalyi átlagos 229 ezer forintos átlagos négyzetméterár 2024 januárjában 164,4 ezer forintra süllyedt, ami 38 százalékos csökkenés.

Nógrádban ugyanez az ingatlantípus a tavalyi átlagos 325,4 ezerről 2024 januárjában 253,4 ezer forintra módosult, ami 28 százalékos csökkenés. A harmadik legnagyobb áresés a Veszprém vármegyei családi házaknál tapasztalható, 657 ,3 ezer forintról 14 százalékos esés csökkenés után 575,6 ezerre módosult, de még Fejér vármegyében is 9 százalékkal estek a házárak az idénre – írtuk meg korábban.

(Kiemelt képünk: 2020.12.03. Ingatlan és Hitel iroda a Murányi utcában. fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink