Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Folytatják a Városliget betonozását

Létrehozva:

A Magyar Zene Házának épülete a budapesti Városligetben, 2022. február 13-án. | Fotó: Karancsi Rudolf

A környezetvédők, az építész szakma és a budapestiek nemtetszése ellenére a választások után újraindulhat a Városliget beépítése – vagy ahogy kormánykörökben hívják, „megújítása”.

Évek óta húzódik a Városliget átalakítása. A korábbi lepusztult közparkot a budapestiek – a Greenpeace által megrendelt közvéleménykutatások alapján – közparkként szeretnék viszontlátni, a kormányzat kulturális negyedet képzelt el. A korábban Ligetvédőknek nevezett civilek szerint ezzel két lakótelepnyi beton ömlene be a Városligetbe, emiatt a fővárosi önkormányzat és a civilek tiltakoznak a beépítés ellen. A kulturális negyed megépítésének viszont a Fidesz újabb győzelme adhat lendületet. Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök a választási győzelem után tartott sajtótájékoztatón közölte, a választás eldöntötte, hogy a Városliget-projekt az eredeti elképzelések szerint fog megvalósulni.

A 2019-es önkormányzati választás után a kormányfő még azt mondta Parlamentben, hogy ha a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja, akkor nem lesz Liget-projekt, csak az valósul meg, amit a budapestiek szeretnének. Így nem indult el a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a gyerekszínház építése. A Városliget azóta is építési terület.

Karácsony Gergely főpolgármester is erre hivatkozott a Facebookon: „A 2019-es önkormányzati választás után Orbán Viktor miniszterelnök nagyon egyértelműen és világosan fogalmazott a Parlamentben: ha a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja, akkor nem lesz Liget-projekt. A Fővárosi Önkormányzat véleménye pedig nem változott: nem támogatjuk a Városliget beépítését”.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az Indexnek adott interjújában viszont azt mondta: a Liget-projekt egyes építkezéseinek leállítása eddig is túlnyúlt a fővárosi önkormányzat hatáskörén, de a kormány a választásokig „hajlandó volt” tudomásul venni a városvezetés álláspontját. A kormánybiztos „olcsó politikai marketingterméknek” nevezte a városvezetés törekvését, hogy megpróbálják megakadályozni a zöldfelületek csökkenését a Városligetben.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes múlt héten arról beszélt, hogy a főváros vezetése tiltakozna, ha a kormány újraindítaná a projektet.

Legnépszerűbb cikkeink