Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Minden hal elpusztult a Városligetben

Létrehozva:

A városligeti tó | Fotó: Palágyi Barbara

Ökológiai katasztrófa történt múlt héten a Városligetben, mindkét tó teljes halállománya elpusztult. Valamiféle mérgező anyag került a vízbe, egyelőre nem tudni, hogy honnan.

A 444 leírása szerint hatalmas, 5-10 kiló közötti amurok is voltak az áldozatok között, tetemeik megtöltötték egy kisteherautó platóját. A tóban hasonló nagy méretű vadvízi halak mellett klasszikus akváriumi díszhalak is éltek. A lap hozzáteszi: tulajdonképpen egy kibetonozott medencéről van szó. A mentést végzőktől származó információk szerint vegyi anyag került a vízbe, a tóból kidöglött az összes hal, csak néhány teknős élte túl a mérgezést.

Az elhullott állatok elszállítását és megsemmisítését a megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég végezte. Lakossági bejelentésből értesültek a halpusztulásról április 6-án, és még aznap reggel megkezdték az állattetemek kiemelését – közölte a Főkert Zrt. az Index kérdésére. A víz hőmérséklete és oxigénszintje megfelelő volt, ez nem okozhatta a halpusztulást. A kémiai vizsgálat után lehet majd megmondani, hogy szennyeződés vagy mérgezés okozta a környezeti katasztrófát – mondta Simonyi Gábor, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. kommunikációs referense a lapnak.

Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása. A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, amelyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak – közölte a Főkert.

Volt olyan feltevés, hogy a Széchenyi-fürdő szűrt termálvize miatt pusztultak el a halak, de a tisztított geotermikus forrás nem tesz kárt a víz ökoszisztémájában. A fürdő is közleményt adott ki az ügyben, azt írták: az előzetes laborvizsgálati eredmények alapján nem hibázott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás ügyében. Azt is írták, hogy minden segítséget megadnak az ügy kivizsgálásához.

Az Indexnek utóbb nyilatkozó szakértők szerint nem szándékos mérgezés okozhatta a Városligeti-tó halpusztulását. A hivatalos laboreredmények e hét közepén várhatóak.

Legnépszerűbb cikkeink