Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mire elég a 40 millió a Budapesti ingatlanpiacon 2021 nyarán? (x)

Létrehozva:

Annak ellenére, hogy az ingatlanok árának az emelkedése a legtöbb településen már 2019-ben megállt, Magyarországon belül nagyon durva különbségek alakultak ki az ingatlanok árában.

Van ahol 40 millió forintért csak egy 33 négyzetméteres lakást lehet kapni ennyi pénzből, van ahol meg 239 négyzetméteres házat. Ráadásul nem csak országosan van ilyen nagy eltérés az ingatlanok árában, hanem Budapesten belül a kerületek között is.

Az országban nem meglepő, hogy Budapesten a legdrágábbak a lakóingatlanok. A megyeszékhelyek közül Salgótarjánban kell a legkevesebbet és Debrecenben kell a legtöbbet fizetni egy lakóingatlan négyzetméteréért.

Míg Budapesten átlagosan csak 53 négyzetméteres lakást lehet kapni 40 millióból, addig a második legdrágább Debrecenben már 74 négyzetméterre futja. Győrben (78nm) és Veszprémben (79nm) sem sokkal nagyobbra elegendő ez a pénz.

Az egész országhoz hasonlóan, Budapesten is hatalmas különbségek vannak az átlagos négyzetméterárakban. Három kerületben is egymillió forint felett van az átlagos négyzetméterár. A legdrágább V. kerületben majdnem 3-szor annyiba kerül egy négyzetméter, mint a legolcsóbb XXIII. kerületben.

Az V. kerületben átlagosan csak 33 négyzetméteres lakásra lesz elegendő a 40 millió forint, míg a legolcsóbb XXIII. kerületben ugyanezért az összegért akár 90 négyzetméteres lakáshoz is hozzá lehet jutni.

Azt régóta tudni lehet, hogy a belvárosban és a Budai oldalon a legdrágábbak a lakások Budapesten és erre ez a kutatás sem tud rácáfolni. A 3 legdrágább kerület az V. kerület az I. kerület és a XII. kerület.

Két-három gyerekes családoknak már leginkább 60 négyzetmétertől kezdődő méretű lakásokat érdemes keresgélnie, amik legalább 3 szobásak. Ilyeneket a 23-ból csak 11 kerületben érdemes keresgélni, ha 40 millióból gazdálkodhatunk.

Budapesti panellakások reál négyzetméterárának változása

A budapesti panellakások négyzetméterára évek óta meredeken emelkedett. A csúcsot 2019 júliusában érte el a négyzetméterár. Abban a hónapban közel 609000Ft-ot kellett kifizetni egy panellakás négyzetméteréért Budapesten átlagosan.

2020 decemberére közel 40000 forinttal csökkent a panellakások átlagos négyzetméterára a csúcshoz képest. Érdekesség, hogy a négyzetméterár csökkenés némi hullámzással, de folyamatosan történt. Decemberben is csak egy hajszállal, de emelkedett az ár.

Mennyi házból és lakásból válogathatunk 40 millióért?

A megveszLAK.hu ingatlan adatbázisában szereplő házak és lakások és nyaralók 50,5%-a van hirdetve maximum 40 milliós áron, ami elég bőséges választék.

Budapesten a magas négyzetméterárak miatt hiába van rengeteg lakás a kínálatban, azoknak csak 32%-a fér bele a keretbe. A második helyre Székesfehérvár jött fel, ahol szintén sok a hirdetett lakás, de az árak konszolidáltabbak. Az országos átlagot hozza Debrecen (52%) és Veszprém (53%) is.

Konklúzió

Az adatokból látszik, hogy van miből válogatni. Valószínűleg a felújítandó, vagy felújított lakások lesznek jobban célkeresztben, ha valaki 2021-ben szeretne Budapesti lakást venni 40 milliós keretből. A felújítandók felé billenti a mérleg nyelvét az új lakásfelújítási támogatás is, ami 2021 januárjától igényelhető 2022. december 31-éig. Ha valaki szeretné ezt is kihasználni, annak érdemes igyekeznie, mivel az egyik alapfeltétele a támogatásnak, hogy legalább egy éve benne kell lakni a családnak az ingatlanban.

Legnépszerűbb cikkeink