Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

EU: Újabb jogállamisági jelentés jön

Létrehozva:

Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 6-án. | Fotó: MTI / EPA / Ronald Wittek

Hamarosan újabb jogállamisági jelentést tesz közzé az Európai Bizottság. Harmadik jelentésében első alkalommal tesznek ajánlásokat az igazságügy, a korrupció elleni küzdelem, a médiaszabadság, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerére vonatkozóan, közölte Vera Jourová EU-biztos szerdán.

A tagállami kormányokat tömörítő uniós Tanács május 30-án fog ismét magyar jogállamisági meghallgatást tartani, továbbá a bizottság aktiválja a szintén a jogállamisággal összefüggő feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben. Az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén azt is kijelentette, hogy a bizottság osztozik az Európai Parlament (EP) aggályaiban a magyar jogállamiságot illetően, és sajnálatát fejezte ki, amiért a Tanács még nem tett pozitív előrelépést a 7. cikkelyes eljárással kapcsolatban.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője angol nyelvű felszólalásában elmondta: vasárnap a Fidesz-kormány akkora győzelmet aratott a parlamenti választásokon, amelyhez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 30 évben Közép-Európában. Hidvéghi szerint az EP nem tartja tiszteletben az emberek akaratát, hanem „rosszindulatú ideológiai dzsihádot” folytat Magyarország ellen.

Cseh Katalin, a Momentum uniós parlamenti képviselője felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy „a kormány eltiporta a független médiát, megbélyegezte a civil szervezeteket, megnyírbálta az önkormányzatok finanszírozásait, és LMBTI-közösséget is megtámadta más kisebbségekkel együtt. A választási győzelmük után a helyzet súlyosbodni fog Magyarországon”. Véleménye szerint valójában „ismét aggódni kell amiatt, ki lesz a kormány következő célpontja”. A momentumos politikus véleménye szerint „aggasztó”, hogy az uniós intézmények a 7-es cikk szerinti eljárás megkezdése után két és fél évvel sem tettek előrelépést, és a brüsszeli bizottság is egy évig visszatartotta a kondicionalitási mechanizmus alkalmazását.

Az Európai Bizottság a húsvéti ünnepek után fogja jóváhagyni a hivatalos értesítést, amellyel kezdetét veszi a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben. Mindezt Johannes Hahn költségvetési biztos erősítette meg egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen, adta hírül az rtl.hu. A folyamat 6-9 hónapig tart, amelynek eredményeként az uniós intézmények a közösségi pénzek megvonásával sújthatják hazánkat, ha bizonyítani tudják, hogy az igazságszolgáltatás és az államigazgatás felelős szervei közreműködnek a közösségi forrásokat érintő korrupció eltussolásában.

MTI / rtl.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink