Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Véget érhet a jemeni polgárháború

Létrehozva:

A POLGÁRHÁBORÚ MIATT A TISZTA VÍZ SEM MINDENNAPOS DOLOG JEMENBEN | FOTÓ: MOHAMMED AL WAFI – ANADOLU AGENCY VIA AFP

A jemeni elnök lemond és új elnöki tanácsot hoz létre az ország irányítására. Ezzel véget érhet a húszi lázadók elleni, 2014 óta tartó véres polgárháború Jemenben.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével. A nemzetközi közösség által elismert és 2015 óta a szaúdi vezetésű katonai koalíció által támogatott Hádi kormánya és a húszi lázadók – akiket Irán támogat, amely tagadja, hogy fegyverrel látná el őket – azóta harcolnak a hatalomért, hogy a felkelők 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát.

Várhatóan ezt a háborút zárja le a mostani békszerződés; az ENSZ által kidolgozott egyezmény szombaton lépett életbe – a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján –, ami reményt jelent a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát okozó háborúban. Az új szerződés értelmében, amely a harcoló felek beleegyezésével megújítható, minden légi, szárazföldi és tengeri katonai támadást be kell szüntetni a konfliktusban, amely az ENSZ szerint több százezer ember halálát okozta, és az elszegényedett Arab-félszigeti országot az éhínség szélére sodorta.

„Visszafordíthatatlanul átruházom teljes hatáskörömet erre az elnöki tanácsra” – mondta Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök egy televíziós nyilatkozatban. Az új tanács nyolc tagú lesz, és Rashíd al-Alimi, az államfő korábbi belügyminisztere és tanácsadója fogja vezetni.

A megállapodás értelmében a kormányerők beengednek tizennyolc üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba.
A szemben álló felek ezen felül vállalták, hogy megvitatják a közutak megnyitását a tartományok között, elősegítve ezzel a lakosság szabad mozgását.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink