Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Inflációrekord jöhet

Létrehozva:

Az euró eladási árfolyamát mutatja egy nő egy belvárosi pénzváltóban 2022. március 1-jén. | Fotó: MTI / Mónus Márton

2022-ben az eddig várt hét százalék helyett átlagosan 9 százalékos lehet a magyar infláció – írta a Portfolio a Raiffeisen Bank szakembereinek előrejelzése alapján.

Az idei átlagos infláció így valószínűleg 20 éves csúcsot jelent majd, utoljára 2001-ben volt ekkora.

Nemrég Virág Barnabás, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy a februári inflációs adat meghaladhatja a 8 százalékot, akár 8,5 százalék közelében is lehet – és már ez komoly meglepetést okozott. Azóta viszont kitört a háború Ukrajnában, ami csak tovább fokozza az áremelkedést. A kilenc százalékos éves átlagos infláció mellett pedig szinte biztos, hogy év közben lesznek két számjegyű, 10 százalék feletti értékek is.

Az infláció várhatóan nem csak Magyarországot sújtja majd, az eurozónában is áremelkedés várható, igaz valamivel kisebb mértékű, de éves átlagban 5 százaléknál is nagyobb.

Nem véletlen tehát, hogy – amint a Portfolio írja – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,35 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön. Ez 75 bázispontos kamatemelést jelent, ráadásul jelenleg ez az irányadó eszköz, így effektív szigorítás is a monetáris kondíciókon.

A forint romlása miatt az elemzők kétféle magatartást vártak a jegybanktól: az egyik vélekedés az volt, hogy ebben a helyzetben a muszáj kamatot emelni, hogy megvédje az árfolyamot, az elemzők másik fele viszont úgy gondolta, hogy mivel az orosz-ukrán háborúra nincs ráhatása az MNB-nek, fölösleges bármit is tennie, sőt egy váratlan emelés akár pánikreakciónak is tűnhet.

A mostani döntés akkor lesz hatásos, ha a jegybank délután minden ajánlatot elfogad az egyhetes betéti tenderen, azonban az utóbbi időszak tapasztalatai alapján nem kételkedhetünk, hogy ez történik majd.

Érdekesség, hogy a jelenlegi kamatemeléssel szinte minden rövid távú mozgásterét kihasználta az MNB. A kamatfolyosó felső széle ugyanis jelenleg 5,4 százalékon áll, ezen legközelebb majd csak március 22-én módosíthat a Monetáris Tanács. Vagyis a következő két hétben nincs lehetősége a jegybanknak további kamatemelésre.

A régióban eddig is a magyar irányadó kamat volt a legmagasabb (Csehországban most 4,5 százalék, Lengyelországban pedig 2,75 százalék), ez a különbség csak nőtt az újabb lépéssel. De látva a korona és a zloty utóbbi napokban mutatott gyengülését, egyre nagyobb az esélye, hogy heteken belül Prágában és Varsóban is tovább szigorítanak majd.

Portfolio / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink