Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Még mindig jön a gáz, kérdés, hogy meddig

Létrehozva:

A JAMAL-EURÓPA GÁZÁTADÓ ÁLLOMÁSA A MINSZKTŐL MINTEGY 130 KM-RE NYUGATRA FEKVŐ NESVIZH VÁROS KÖZELÉBEN 2009. JANUÁR 9-ÉN | FOTÓ: VIKTOR DRACSEV / AFP

Minden jel arra utal, hogy a legnagyobb orosz földgázkitermelő vállalat, a Gazprom a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja, ugyanis a Jamál-Európa vezetéken csak a kapacitás húsz százalékát foglalták le. Ez a gáz árát sosem látott magasságokba emelheti. 

Pletser Tamás olaj- és gázpiaci elemző szerint az oroszok nem zárják el teljesen a csapokat. A kutakat ugyanis nem lehet csak úgy újra kinyitni, mert leeshet a rétegnyomás, tönkremehet az adott lelőhely, és akár az egész beruházást újra kell indítani. „Oroszország a nyersanyag-exportból szerzi a legtöbb pénzt, ezzel a lépéssel az aranytojást tojó tyúkot vágnák le” – magyarázta. Hozzátette, hogy ez a döntés a nyugati szankciók nélkül is súlyos csapás lenne Oroszország gáztermelésére nézve, de a modern technológia nélkül a tengeri fúrás és a rétegrepesztés már szinte kivitelezhetetlen, és ehhez helyben nincs megfelelő eszközük.

„Putyin háborújával sikerült az oroszok harminc-negyven év alatt felépített olaj- és gázipari kapcsolatait egy hét alatt szétverni. Oroszország ebbe belepusztul, mi pedig kínkeservesen, de túléljük” – szögezte le. A gázszállítás tehát egyelőre nem állt le, sőt az ukrán-szlovák határon a szállítási volumen idei csúcsát mérték. Egyelőre a Jamál-Európa vezetéken is több gázt szállítanak, azonban az elemzők szerint nem tudni, ez meddig lesz így. 

Magyarország körülbelül 1,2 milliárd köbméternyi stratégiai tartalékkal rendelkezik, és ezen felül számíthatunk még az alapvető tartalékokra. Pletser Tamás számításai szerint a magyar gázmérleg jelenleg a következőképpen néz ki: 10 milliárd köbméter a teljes fogyasztásunk, ebből egy-másfél milliárd köbmétert hazai termelésből használunk fel, míg nagyjából egy milliárd köbméternyi gáz érkezik LNG-terminálokból. A maradék 8,5-8 milliárd köbméter direkt, vagy nem direkt a Gazprom forrásából érkezik. Ezenkívül Nyugat és Észak felé is rendelkezünk interkonnektorral, amelyen keresztül – bár az európai piacokkal van összekötve – szintén orosz gáz érkezik. „Összességében tehát Magyarország egy olyan európai állam, amely az egyik legkitettebb az orosz gázszállításnak” – mondta. Európai mértékkel mérve összeomlástól és teljes gázhiánytól azonban nem kell tartani.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink