Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egészséges fákat akarnak a Blahára

Létrehozva:

A felújítás alatt álló Blaha Lujza tér 2021. szeptember 18-án. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

A megújuló Blaha Lujza tér összhatásában jóval zöldebb lesz: ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át. A BKK szerint a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, egy modern módszer segítségével.

Elkezdődött a mesterséges váztalaj, vagyis a Stockholm Faültetési Rendszer kialakítása a Blaha Lujza téren, amelynek elsődleges célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését. A megújuló Blaha Lujza tér összhatásában jóval zöldebb lesz: a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át, olvasható a BKK közleményében. 

A közlekedési vállalat szerint a Blaha Lujza tér felújítása szerződés szerinti ütemben halad, már zajlanak a téren a további fatelepítés előkészületei.

Összesen 80 fát ültetnek a térre, az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültetik teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén – a fák környezetébe – térkő burkolatot építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

Hagyományos esetben a burkolat alatti talajréteg tömörödik, oxigén- és vízszegény közeget képezve, emiatt a városi fák sínylődnek. A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm Faültetési Rendszerrel ültetett fák azonban gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

A faültetési munkák első üteme egyébként még a tavaly novemberében kezdődött. Ezidáig 19 fát ültettek el a nagy növénykazettába, és még 61 fát telepítenek, közülük csaknem ötvenet Stockholm-rendszerrel. Kilenc meglévő fát sikerült megmenteni, így a tervek szerint összesen 89 fa lesz a téren.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink