Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Éjszakánként aszfaltozzák a Blahát

Létrehozva:

A felújítás alatt álló Blaha Lujza tér 2021. szeptember 18-án. Ettől a naptól ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a fővárosban a Rákóczi út-Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

A terveknek megfelelően csak 22 óra után, és főleg az őszi szünetben végzik el a befejező munkákat a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában.

A budapesti Blaha Lujza tér felújításának aszfaltozási részét már szerda és csütörtök éjjel elvégezték, de október 26-tól 28-ig éjszakánként tovább aszfaltoznak, hogy az a lehető legkisebb mértékben érintse a közúti forgalmat. Ekkor a végleges kopóréteget viszik fel az úttestre. A munkavégzés idején a Rákóczi úton és a Nagykörúton irányonként egy-egy forgalmi sáv lesz járható, a forgalomirányítást jelzőőrök végzik majd.

Közben a Blaha Lujza téren folytatódik a közműépítés: a víz- és csatornahálózat, továbbá a közvilágítás, a forgalomtechnika és a kamerahálózat alépítményei is készülnek. Elkezdődött a gombaszökőkút, valamint a nagy szökőkút vasbetonszerkezet-építése. A süllyesztett kukatárolók felszín alatti aknája és a gombaszökőkút vízgépészeti aknája már szerkezetkész, s időközben elkészült mindhárom növénykazetta szerkezete is.

A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

Mint ismert, a teljes tér megújul. A jelenlegi értékeit megőrzik, a megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat. Több MOL Bubi-gyűjtőállomás és kerékpártároló is készül, lesz akadálymentes nyilvános illemhely. Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást. Az aluljáró szigetelését megújítják.

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el.

Legnépszerűbb cikkeink