Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Történelmi napunk lehet

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hat versenyszámban volt éremosztás a pekingi téli olimpia második hivatalos versenynapján  vasárnap.

Az aranyérmeket hat különböző nemzet képviselői szerezték meg. Hétfőn lehet a magyar küldöttség egyik nagy napja, történelmet írhatnak a mieink.

Vasárnap a hódeszkásoknál női slopestyle-ban az új-zélandi Zoi Sadowski Synnott bizonyult a legjobbnak, és ezzel az ország első aranyát nyerte a téli olimpiák történetében.

A férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában a svéd Nils van der Poel győzött, míg az előző három ötkarikás játékokon diadalmaskodó holland Sven Kramer kilencedik lett.

A férfi sífutók 15+15 kilométeres versenyében kettős orosz győzelem született, az aranyérmet Alekszandr Bolsunov szerezte meg Gyenyisz Szpicov előtt.

A férfi síugrók normálsáncos versenyszámában a sportág meghatározó japán versenyzője, Kobajasi Rjoju nyert, kihasználva a körülmények – az időjárás és a versenyigazgatóság döntéseinek – számára szerencsés, több favorit esetében viszont peches összejátszását.

A síakrobatika női mogul számát az ausztrál Jakara Anthony nyerte, a szánkósok férfi egyéni versenyében pedig az előző ötkarikás játékokon ebben a számban bronzérmes – a csapatversenyben győztes – német Johannes Ludwig utasította maga mögé riválisait.

Azért csak hat aranyérmet adtak át, mert az erős szél miatt végül hétfőre halasztották az alpesi sízők férfi lesiklását, amit az eredeti tervek szerint szintén vasárnap rendeztek volna.

A hétfői napon magyarokért is izgulhatunk: a rövidpályás gyorskorcsolyzók lépnek ismét jégre. A női 500 méteres számban Jászapáti Petráért, a férfiak egykilométeres versenyében pedig Krueger John-Henryért, Liu Shaoangért, Liu Shaolin Sándorért szurkolhatnak olvasóink.

Mivel a vegyes váltónk szombaton harmadik lett, 

újabb dobogós helyezés esetén ez lehet az első téli olimpia, amelyen a magyar delegáció egynél több érmet gyűjt.

A férfi váltó négy évvel ezelőtti aranyérme előtt az 1948-as és az 1980-as játékokon egy-egy ezüst-, az 1932-es, az 1936-os, az 1952-es és az 1956-os olimpián egy-egy bronzérmet szereztek a magyarok.

Bánhidi Ákos, a short track válogatott edző-menedzsere úgy véli, hogy a versenyzők önbizalmának jót tett a szombati bronzérem.

„Ez adhatja meg a mentális fölényt, ami a sikeres folytatás alapja lehet. Most már magabiztosak is lehetünk, a versenyzőket elárasztja az önbizalom, és látják, vannak itt komoly lehetőségek. Jönnek az egyre komolyabb futamok, egyre komolyabb ellenfelek, és ez pluszt jelenthet velük szemben” – mondta, hozzátéve, hogy bizakodó, mert mindenki felkészült, és most közel sincs olyan sorozatterhelés, mint a négynapos világkupákon vagy más nagy versenyeken.

Az edző-menedzser hangsúlyozta, hogy amíg Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry a vk-napokon öt-hat-hét futamot is vállal, és minden számban érdekelt, addig a riválisoknak vannak számspecialistáik, akik tudnak pihenni adott napon. „A mi férfi versenyzőinknek azzal, hogy sokszor az élen haladnak, a terhelésük 20-25 százalékkal nagyobb, mint az ellenfeleké, akik nem mennek elöl, tartalékolnak, lelógják a táv egy részét, és igyekeznek megetetni a többieket. Az, hogy ők ezt be merik vállalni, jelzés értékű, hogy erősek és magabiztosak”. Kruegernek egyébként 1000 méteren már van olimpiai érme, négy éve Phjongcshangban második lett amerikai színekben.

Jászapáti Petráról Bánhidi úgy vélekedett, hogy ha jó rajtot kap el, nehéz utolérni 500 méteren. „Ezen a távon volt már dobogós, remélem, kellően fel lesz paprikázva hétfőn” – mondta.

A hétfői versenynapon kilenc éremosztást terveznek, a két-két rövidpályás gyorskorcsolya és alpesi szám mellett gyorskorcsolyában a nők 1500 méteres számára kerül sor, hódeszkában a férfi slopestyle döntőjét bonyolítják le, sílövészetben a nők 15 kilométeres versenyét, síugrásban pedig a vegyes csapatok versengenek majd, és befejeződik a műkorcsolyázók csapatversenye is.

A magyar gyorskorcsolyázók lapzártánk után fejezik majd be a versenyt, az eredményekről természetesen a keddi Pesti Hírlapban beszámolunk.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink