Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem lesz roma szószóló az országgyűlésben

Létrehozva:

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése Budapesten, az ORÖ Dohány utcai székházban 2016. december 21-én. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Hosszú vita után sem jutott dűlőre a cigány önkormányzat, így nem lesz szószólója a következő országgyűlésben.

Hiába kezdték el hétfő délelőtt 11 órakor az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselői a nemzetiségi jelöltállító közgyűlését, 13 órányi huzavona után sem sikerült éjfélig jelöltet állítaniuk. A huzavonának az lett az eredménye, hogy a törvényes határidő túllépése miatt a romák nem szavazhatnak április 3-án nemzetiségi listára, de még szószólójuk sem lesz a következő parlamentben.

A közgyűlés tétje az volt, hogy a kormány által favorizált Farkas Félixnek lesz-e esélye nemzetiségi listavezetőként bejutni a parlamentbe, vagy Agócs János ORÖ-elnöknek.

Novemberben egyszer már a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett megválasztották Agócs Jánost listavezetőnek, azt a döntést azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Ezt követően a Népszava cikksorozatban ismertette azokat a laphoz eljutott hangfelvételeket, amelyeken Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszélget az ORÖ azon képviselőivel, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. A kormánybiztos arról győzködte őket, hogy Farkas Félix kell győzelemre segíteni.

Az mostani ülésen olyan indokokkal húzták az időt, hogy gépi vagy „kézi” szavazásal döntenek a jelöltről. A kérdés azért volt lényeges, mert Agócs támogatói szerint Farkas Félixék a kézfeltartásos módszerrel ellenőrizhették volna, hogy az ő frakciójukon belül ki tartja magát a Farkas támogatásáról szóló előzetes egyezséghez, míg a titkos szavazás esetén abban bíztak volna, hogy akadnak, akik mégsem rá szavaznak.

Mivel a jelöltállító szavazásra nem tudtak éjfél előtt sort keríteni az ülést berekesztették azzal, hogy a héten javaslatot terjesztenek be, hogy az ORÖ rendkívüli közgyűlésen oszlassa fel önmagát, és ezt az elnök is támogatja.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink