Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hétmilliárddal drágult a választás

Létrehozva:

Az átjelentkezéssel szavazók szavazatait tartalmazó borítékokat választókerületenként válogatják szét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai Budapesten, az NVI Alkotmány utcai székházában 2018. április 10-én. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Rekordösszegű rendezési költség, 8,2 millió választó és több rendhagyó helyzet is jellemzi az április 3-ra, a kormány népszavazásával egyszerre kiírt parlamenti választást.

A következő 11 hét rengeteg munkát ad majd a kormánypártoknak, az őket leváltani készülő ellenzéki összefogásnak, a pártok egyéni jelöltjeinek és aktivistáinak, a civileknek, a választási szerveknek és maguknak a választóknak is, hiszen a több mint 8,2 millió szavazásra jogosult állampolgárnak sem csak annyi a dolga, hogy ikszeljen. A 2022-es országgyűlési választások és az azzal egy időben tartott népszavazás összesen több mint 19 milliárd forintba fog kerülni, derült ki a Portfolio.hu cikkéből. Az április 3-ra kihirdetett választásokkal párhuzamosan, a kormány kezdeményezésére kiírt népszavazás plusz hétmilliárd forinttal terheli az éves költségvetést. Eredetileg a kormány mintegy 12 milliárdos költséggel számolt az áprilisi választásokkal összefüggésben, de akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan azokkal egy időben lesz a népszavazás is.

Az eredeti összeg is magasabb volt egyébként a megszokottnál, ezt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azzal indokolta, hogy a szolgáltatások (nyomdatechnika, informatikai üzemeltetés) is drágultak a 2018-as választások óta. A megnövekedett költségeket az államkassza az általános tartalékból tervezi fedezni. A keddi közlönyben megjelent határozat összesen 28,4 milliárd forinttal csökkentette az idei költségvetés általános tartalékát. A legnagyobb szeletet ebből a Külügyminisztérium hasította ki, 11 milliárd forintot kapott a Külképviseletek beruházási kiadásaira A választás április 3-án reggel 6 órától aznap este 19 óráig tart. A kampánycsend intézményét már eltörölték, így politikai tevékenység a választás napján is folytatható, a szavazóhelyiség és az annak otthont adó épület, valamint annak 150 méteres körzete kivételével. Az egyéni eredményeket április 9-én, az országost pedig április 22-én legkésőbb.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink