Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Amit a tolómérőkről tudni érdemes (×)

Létrehozva:

A tolómérő egy olyan hasznos kis eszköz, amely egy háztartásból sem hiányozhat. Ennek a hosszmérő-műszernek nagy hasznát tudjuk venni, amikor kifejezetten pontos mérésre van szükségünk. A hétköznapokban erre gyakran sor kerülhet, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor bizonyos eszközök, alkatrészek, használati tárgyak átmérőjét, szélességét, magasságát és mélységét csak ezzel a precíziós szerszámmal tudjuk lemérni.

A tolómérő egy olyan eszköz, ami kiállta az idő próbáját. Évtizedek teltek el, és a tolómérő megőrizte az 1851-ben kifejlesztett formáját. Ez a mérési koncepció ma kitűnően működik, és kulcsfontosságú részét képezi a gyártási folyamatokban történő méréseknek és az otthoni munkafolyamatokban egyaránt. Az idők folyamán csakis az változott, hogy sokkal ellenállóban lettek, erősebb anyagból készülnek és még pontosabb méréseket tesznek lehetővé.

A felépítési szerkezet változatlan. Öt egységből épülnek fel. A belső és a külső mérőpofa teszi lehetővé a kiválasztott munkadarab méretének meghatározását. Az alapskála segítségével tudjuk leolvasni a pontos méretet. Manapság már digitális tolómérőkkel is találkozhatunk. Ezeknél az alapskála szintén megtalálható, azonban itt csak a méret ellenőrzésére szolgál, hiszen a digitális kijelző segítségével egyértelműen leolvasható. A tolómérőn elhelyezkedő csúszka a mérőpofák közötti különbség beállítására szolgál. A mélységmérő rúd egy igen hasznos része az eszköznek, mivel a mélység méretének megállapítására szolgál. Rögzítőcsavarral pedig az adott méretet tudjuk megőrizni a későbbi munkákhoz.

A tolómérők között néhány típus létezik, amelyeket érdemes megemlíteni. Léteznek univerzális tolómérők, amelyeket az általánosabb mérések alkalmával tudunk használni. Ezek tökéletesen megfelelnek külső és belső lyukat méretének meghatározására. Az órás tolómérők jellemzője, hogy a mozgó pofa elmozdulását egy fogaskerekes mutató nagyítja fel, és az értéket egy körskálán lehet leolvasni. Az óra mutatója mutatja meg a mérés értékét. Ha gyakran van szükségünk tolómérőre és jól jön, ha mindig kéznél van, akkor a zsebtolómérő a legjobb választás. Ezek kis méretű eszközök, amelyek kis méretűek, így zsebben is elférnek. A tolómérőnek létezik olyan fajtája is, amely kifejezetten a mélység mérésére szolgál. Különböző mélyedések, mélységek, furatmélységek méréséhez mélységmérő tolómérőt ajánlott használni.

Természetesen a műszaki világ fejlődése a tolómérőket sem kerülte el, ennek eredményeképpen születtek meg a digitális tolómérők. Ezek folyadékkristályos kijelzővel rendelkeznek. Ennél a típusnál kijelzőn jelenik meg a mérés eredménye. Rendkívül pontos méréseket végeznek. A hosszmérések mellett különbségek mérésére is alkalmasak. Vannak olyan típusok, amelyeken válthatunk milliméter, centiméter, valamint hüvelyk mértékegységek között, ezáltal a mérés folyamata sokkal egyszerűbb és átláthatóbb is. Rozsdamentes acélból készülnek, így nagyon strapabírók. Mivel digitalizált a készülék, ennek az a nagy előnye, hogy a mért adatokat fel tudjuk vinni a számítógép adattárolóira. Több mérés esetén ez rendkívül sokat jelent.

Az digitális változatok, az analóggal szemben, sokkal gyorsabb leolvasást és pontosabb mérést tesznek lehetővé. Amíg az analóg típusok szinte elpusztíthatatlanok, így gyakran apáról fiúra is szállnak, addig a digitális tolómérő sokkal érzékenyebb, és természetesen az ára is borsosabb.

Bármelyik mellett is döntünk, fontos, hogy a karbantartásra is odafigyeljünk. Tároljuk megfelelően, vásároljunk hozzá tokot, ha gyárilag nem kapunk hozzá, hiszen így tudjuk megőrizni, és biztosítani annak hosszantartó működését.

 

Kiemelt Kép: Pixabay.

Legnépszerűbb cikkeink