Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szijjártó visszaszólt Amerikának

Létrehozva:

Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

Joe Biden amerikai elnök mintegy 110 országot hívott meg a december 9-én és 10-én megrendezendő virtuális csúcstalálkozóra, Magyarország azonban nem lesz ott a vendégek között.

Szijjártó Péter szerint azért nem, mert jóban voltunk Donald Trumppal.

A tárca által közzétett meghívottak listáján nem szerepel sem Kína, sem Törökország, sem pedig Oroszország, ugyanakkor rajta van Tajvan, amelyre Kína saját területeként tekint – írta az MTI.

A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból.

Az európai uniós tagállamok közül Lengyelország az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére meghívást kapott, Magyarország azonban nem.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a videókonferencia keretében megrendezendő demokráciacsúcson mindenekelőtt a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

Hillary Clinton ugyancsak kedden este az autoriter rezsimek egyre nagyobb térfoglalásáról beszélt  Az amerikai Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltje Oroszország, Törökország, Brazília és Magyarország autokratikus vezetőit említette meg példaként, akik „egyszemélyi hatalommal, kapzsisággal és korrupcióval irányítják az országukat”.

„A Clinton-nyilatkozat végre világossá tette, hogy a decemberi demokráciacsúcs egy belpolitikai típusú rendezvény” – szólt vissza  Szijjártó Péter a szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón csütörtökön. A magyar külügyminiszter szerint jól látható, hogy azokat az országokat nem hívták meg a rendezvényre, amelyek vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki az előző amerikai elnökkel, Donald Trumppal. A magyar–amerikai kapcsolatok egyértelműen akkor értek a csúcsra, amikor Trump volt az USA elnöke – mondta Szijjártó.

„Mi egy ezeréves államisággal rendelkező ország vagyunk. Ezért nem szorulunk rá arra, hogy bárki egy ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát” – fogalmazott Szijjártó, hozzátéve, „mindenki részéről jár a tisztelet Magyarország felé”.

Legnépszerűbb cikkeink